utorak, 29. srpnja 2014.

Lush Karma box - mirisna recenzija


Neću lagati, veliki sam Lush entuzijast. Obožavam tu tvornicu mirisnih snova.

Moj prvi susret s Lush proizvodima se smjestio negdje u kasne devedesete, kad mi je otac iz Zagreba donosio "neke šarene, blesave sapune s graškom i komadima ananasa koje u butizi režu na komade, k'o sir".
Moj otac (kao i njegova kćer) pada na "blesavost". Mi ćemo prvi kušati nebulozne delicije, poput pohane haringe u octu, pršuta od krokodila i one užasne, grozne crne bombone. Tako se u toj kategoriji smjestio i Lush, sa svojim "sirnim" sapunima u suludim kombinacijama sastojaka, dotad neviđenog izgleda.

Nikad nisam puno pažnje pridavala "prirodnoj" filozofiji brenda, koja se nije mogla iščitati u sastavima mnogih proizvoda, te se pokazala kao puki marketinški trik, iako se u posljednje vrijeme zbilja trude. No to me nije previše odvratilo od brenda, jer nisam "frik za prirodu".

Ono što me ovom brendu privlači i drži blizu već godinama jest apsolutno svaki segment koncepta brenda. Robusna i rustikalna prezentacija, blesavi sastojci koje ne očekuješ u kozmetici (češnjak, grašak, origano...), simplificiran pristup ambalaži - proizvod koji je sam sebi ambalaža, crne "no bullshit" posudice, rukopisna tipografija te ono najvažnije - opojne, intenzivne i prodorne arome. I to što svaki put kad izađem iz Lusha sama sebi mirišim nedefinirano predivno cijeli dan.


Iako volim fine mirise, ja definitivno nisam "žena od parfema". Svako par godina se počastim - ili me češće počaste nekim parfemčićem, i onda ga trošim sporo i polako. Miris je zbog svoje "nematerijalnosti" bliži duši osobe, nego njena pojavnost. Stoga parfem poimam kao potpis, više nego look i stil.
A i dobri parfemi nisu jeftini. Zato se teško odlučujem na kupovinu nečeg neprovjerenog, samo na temelju omirisanih blotera, pogotovo zato jer imam svoje favorite: Paco Rabanne La Nuit, koji se nažalost ne proizvodi već desetljećima, zatim najslađi JPG Classique, čisti klasik - Diorov Poison i Cacharelov Catch me; noviji favorit kojeg sam upoznala putem testera i naposljetku, subjekt ove ode - Lushova Karma.

U Lushu kažu da je Karma nadahnuta hippy pokretom tj. štandovima na Kensington Marketu, 70tih godina dvadesetog stoljeća. Ne bih znala ništa o spomenutom placu, ali hipije ne volim. Nikako. Pokušala jesam, pojmiti i spoznati hipijevsku filozofiju, ali ne ide. Ne mogu ja to.
Na sreću sam Karmu upoznala prije nego su do mene došle informacije o njenom porijeklu. Iako je orijentalni šnjof očit, informacije o hipijevskoj participaciji bi vjerovatno kontaminirale moju iskrenu zaljubljenost u ovu aromu.

Lush je jednom davno imao svoju poslovnicu na Širokoj ulici u Dubrovniku, koja je tada bajno mirisala, a ne sad, kad smrdi na češnjak i zagoreno ulje. Tamo sam nabavljala te genijalne sapune, u svim mogućim bojama i mirisima. Naletjela sam tako jednog dana na sapun Karmu. Koja me je osvojila. I naravno da su mi ponudili parfem. Bio je u maloj bočici, svega 15tak mililitara i koštao je 90 kuna.

Od tada sam isprobala sve živo u Karmičkoj produkciji, od sapuna, preko šampona (Karma Komba), kupke, kreme i naravno parfema. Moj muž već dugi niz godina prati (i financijski) moju fascinaciju Lush proizvodima, te me je ove godine za rođendan počastio Karma poklon kutijom. Ne moram opisivati moju sreću kad je Karma zamirisala preko praga, još u poštarevim rukama.



Parfem

Karma je odličan balans između osvježivača prostora, aromaterapeutske seanse i parfema. Karma je topla, umirujuća, opojna i aromatična. Karma je narančasta i žuta. Nasmijana. Vesela. Teška je i prozračna u isto vrijeme. Simfonija je to orijentalna, slatki solo naranče i višeglasje pačulija. Karma je ljetni miris.
Miriše na indijski dućan, ali profinjeno. I sretno.

No Karma je zadnjih godina počela mirisati sve slađe i slađe. Nema više onog prodornog pačulija koji je rezao nosnice i bacao me u stanje opijenosti. Pri nedavnoj posjeti zagebačkom Lushu, pitala sam djelatnicu što se dogodilo. Odgovorila mi je da u zadnje vrijeme često od kupaca čuje istu stvar, da se više osjeti slatkasta nota, i da to više nije to. Kaže da sad stavljaju više naranče. Razlog tomu je vjerovatno štednja. Pa sam se rastužila. I malo nadurila. Poskupljenje nauštrb kvalitete mi se nikad nije sviđalo. Pa se i ljutim. Nije fer uništavati kultne parfeme tek tako. Razmišljam o ozbiljnom pismu Lushu.

No onaj koji ne poznaje Karmu onakvu kakva je bila u svojim najboljim danima, neće biti razočaran. To je još uvijek "taj" miris. Opojan i transcedentalan.

Sastojci: DRF alkohol, denaturirani alkohol, miris (Perfume), ulje pačulija (Pogostemon cablin), *limonen (*Limonene), *linalol (*Linalool), ulje slatke naranče (Citrus sinensis), ulje lavandina (Lavandula hybrida), ulje bora (Pinus syvestris), ulje limun-trave (Cymbopogon citratus), ulje elemi (Canarium commune), apsolut akacije (Acacia farnesiana), *cinamal (*Cinnamal), *citral (*Citral), *geraniol (*Geraniol),*citronelol (*Citronellol), *farnezol (*Farnesol), *benzil-benzoat (*Benzyl Benzoate),*eugenol (*Eugenol), *benzil-salicilat (*Benzyl Salicylate), *prirodno se pojavljuje u esencijalnim uljima





Kruti parfem u sticku

Jedne sam jeseni tako boravila u Bonnu kod rođaka, i u prvoj šetnji gradom sam nanjušila Lush. Ako me sjećanje dobro služi, bilo je to zimi, davne 2006. Tada nije bilo ovakvih "fensi" pakiranja krutih parfema, već su isti bili lijevani u metalne posudice, kao one s balzamima za usne i melemima za pulsne točke. Moj prvi Lush kruti parfemčić se zvao "Cauldron" i mirisao je na klinčiće i cimet. Bio je vrlo simpatičan, zimski, pun neke dokučive mistike. Tadašnji kruti parfemi su bili jako tvrdi. Teško su se razrađivali u melem/mast koji se nanosio na pulsne točke. Za razliku od ovog sticka. Ovaj je pak nepodnošlijvo mekan i topljiv, što je u zimskim mjesecima poželjno, no pošto je Karma definitivno ljetni miris, nošenje ovog ljepotana u torbi, kad temperature probijaju psihološku granicu, nije dobra ideja.
Trag koji ostavlja na vratu i ostalim pulsnim točkama je neugodno mastan, te sjedi na koži i ne upija se.
Puno je slatkastiji od tekuće varijante, što me također odbija od korištenja, te je logično sam miris manje intenzivan, zbog slabijeg isparavanja. Razmišljam o tome da ga počnem mazati na kosu. Obzirom da sam zblajhana i da su mi vrhovi prilično sasušeni, ricinus i jojoba u sastavu mi sugeriraju da bi to mogla biti neloša ideja. Javim rezultate :)

Sastojci: organsko jojoba ulje (Simmondsia chinensis), ricinusovo ulje (Ricinus communis),kandelila vosak (Euphorbia cerifera), miris (Perfume), talk (Talc), ulje pačulija (Pogostemon cablin), *limonen (*Limonene), *linalol (*Linalool), ulje slatke naranče (Citrus sinensis), ulje lavandina (Lavandula hybrida), ulje bora (Pinus syvestris),ulje limun-trave (Cymbopogon citratus), ulje elemi (Canarium commune), apsolut akacije (Acacia farnesiana), *cinamal (*Cinnamal), *citral (*Citral), *geraniol (*Geraniol), *farnezol (*Farnesol), *benzil-benzoat (*Benzyl Benzoate), *eugenol (*Eugenol), *benzil-salicilat (*Benzyl Salicylate), boja 15510 (Colour 15510),*prirodno se pojavljuje u esencijalnim uljima




Karma Kream - losion za ruke i tijelo

Ova kremica je prava poslastica. Imala sam je jednom davno i jednom ne tako davno, i oba puta u velikom pakiranju i obožavala sam je. Bila je nešto masnija nego sada, bila je intenzivnija i opojnija nego sada, i više je mirisala na pačuli, a manje na neki kolač. Sjećam se da sam je ljubomorno čuvala i štedljivo koristila, da mi se na kraju pokvarila i morala sam je baciti. Ovaj put neću ponoviti istu grešku - potrošit ću je ODMAH. Što će reći da je ima još jako malo i da će se pojaviti u sljedećim "Raznima praznima".


To je jedna jako lagana krema, usudila bih se reći da je u domeni gušćeg mlijeka za tijelo. Lako je maziva, brzo se upija, a miris je na koži satima.
Meni osobno jako odgovara teksturom, a volim je "obući" kad mi je potrebna doza dobrog raspoloženja. Koža je mekana, podatna, te je njega koju mi pruža sasvim dovoljna. Iako je u konačnici malčice masnjikava na koži, nije neugodna u nošenju. Kombinacija mirisa i njege je apsolutno dobitna za ljetne dane, nakon plaže, u kasno predvečerje, za šetnju...

Osobama s jako suhom kožom tijela će sigurno biti prelagana i nedovoljno hranjiva, iako ima "masni" finiš. Također sadrži parabene, pa će je mnogi zbog toga htjeti zaobići. No ja je svejedno preporučujem jer je uzbudljiva :)

Sastojci: voda (Aqua), vodica cvijeta naranče (Citrus aurantium amara), bademovo ulje (Prunus dulcis), glicerin (Glycerine), kakao maslac (Theobroma cacao), stearinska kiselina (Stearic Acid), trietanolamin (Triethanolamine), ulje pačulija (Pogostemon cablin), ulje slatke naranče (Citrus sinensis), ulje lavandina (Lavandula hybrida),ulje bora (Pinus syvestris), ulje limun-trave (Cymbopogon citratus), ulje elemi (Canarium commune), tinktura benzojevca (Styrax benzoin), cetearilni alkohol (Cetearyl Alcohol), *cinamal (*Cinnamal), *citral (*Citral), *geraniol (*Geraniol),*citronelol (*Citronellol), *limonen (*Limonene), *linalol (*Linalool), miris (Perfume),metilparaben, propilparaben (Propylparaben), *prirodno se pojavljuje u esencijalnim uljima




Karma sapun

O ovome se nema što puno pričati. To je jedan klasični glicerinski sapun prekrasnog mirisa. Jedini on je zadržao onu pačulijastu kvalitetu od početka do danas. Miriši manje slatko, i to mi jako odgovara. Pjeni se dobro, nečistoću skida dobro... Nažalost, pomalo isušuje kožu, te se miris na njoj ne zadržava previše. No prekrasno omiriši kupaonu i sasvim je solidan sapun za ruke i sporadično tuširanje uz dobru hidrataciju, kad se sve "druge Karme" potroše.
Našla sam mu i još jednu primjenu - savršen je kao "mirisna vrećica" u ormaru. Miris traje mjesecima i jako sporo gubi na intenzitetu.

Sastojci: voda (Aqua), propilenglikol (Propylene Glycol), ulje repice i kokosa (Brassica napus and Cocos nucifera), natrijev stearat (Sodium Stearate), natrijev lauril sulfat (Sodium Lauryl Sulfate), natrijeva lužina (Sodium Hydroxide), miris (Perfume), ulje pačulija (Pogostemon cablin), ulje slatke naranče (Citrus sinensis), ulje lavandina (Lavandula hybrida), ulje bora (Pinus syvestris), ulje limun-trave (Cymbopogon citratus), ulje elemi (Canarium commune), glicerin (Glycerine), natrijev klorid (Sodium Chloride), EDTA (EDTA), tetranatrijev etidronat (Tetrasodium Etidronate),ekstrakt gardenije (Gardenia jasminoides), *citral (*Citral), *geraniol (*Geraniol),*citronelol (*Citronellol), *limonen (*Limonene), *linalol (*Linalool), boja 14700 (Colour 14700), *prirodno se pojavljuje u esencijalnim uljima



I za kraj, sličica kako Karma box izgleda. Možete ga naručiti preko Lushovog online dućana za cca 540 kn (plus poštarina). Ako se mene pita, cijena nije pretjerana, jer su u igri čak 4 Lushova proizvoda, od kojeg je jedan parfem, a znaju ubaciti i pokoji tester. Tu je još i šarmantna drvena kutijica koja će poslužiti, jer odnedavno osim na bilježnice imam fetiš i na kutijice.

Opet ću ponoviti, volim Lush.

Bez obzira na smanjenje udjela pačulija i uporabu sintetičkih sastojaka koja se kosi s marketinškom filozofijom brenda, Lush ostaje u mojoj svijesti kao jedan super kul brend, kvalitetan, inspirativan i mirisan. Sljedeći na wishlisti je Lust parfem, koji je pandan mom najomiljenijem gelu za tuširanje - Flying fox. Apsolut jasmina. Nešto predivno. Muža sam obavjestila da zna što mi kupiti za sljedeći rođendan, a ja sam se u međuvremenu počastila Herbalism umivalicom (ne znam kako sam završila s JOŠ JEDNOM umivalicom, a htjela sam kupiti Buffy, najbolji piling za tijelo tj. guzu, kojeg odnedavno imaju i u "duploj" varijanti), koju upravo testiram. Da ne mislite da sam sebična, njemu sam kupila Dirty sprej za tijelo ;)

Vidite da ispunjavam obećanja. Potrebno je samo malo vremena i koncentracije. Tako obećavam da će se do kraja 8. mjeseca naći objavljena i dva posta iz serije o bojama. Čeka me puno swatchanja, jedan New in post, a kutija s praznim proizvodima se nemilice puni.

Ovim planovima zaključujem post, i idem se omirisati i odmoriti.
Sutra je radni dan, a preksutra započinje kratki ali slatki, produženi vikend na Korčuli.

<3



subota, 26. srpnja 2014.

NOTD #2 - trashy summer

Ljeto. 

Hmph. 

Znate što mislim o njemu, per se. Međutim, između neuspješnih uspavljivanja našeg malog ubojice, kuhanja, pranja suđa i vođenja mog dizajnerskog studija (oh, kako to pretenciozno zvuči), raspoloženje održavam na nivou odgovarajućim motivima, bojama i mislima. Svake godine se te mrvice inspiracije iznova ponavljaju, te se već poistovjećujem s njima. Tako je jedan pokušaj oživljavanja tradicije crtanja gluposti po noktima oživio ove blesave, tipično ljetne motive. 


Nažalost, sjetila sam se crtat po noktima kad sam ih već dobrano odrezala, jer su mi uvelike smetali u životu. Ja ne znam kako ljudi žive s dugim noktima. Svakako ih mislim opet puštat, pa vidjet dokle ću izdržat.


Dok sam tako lakirala i crtkarala kretenske stvari, poput rajčice ilitiga pomadore, u glavi mi je svirala priložena stvarčica. Tako je na srednjem prstu je trebao biti nacrtan bikini u žutoj boji, no bio je u potpunosti neprepoznatljiv, te sam ga zamijenila s malo zahvalnijim motivom za minijature - koktelčićem. To ne umanjuje ljepotu spota u prilogu. Ako vam se ne da slušati uvod, slobodno preskočite koju sekundu.



Nadalje prilažem korištene lakove. Ima ih popriličan broj, no dosta boja sam dobila i miješanjem.
Nisam zadovoljna s top coatom (Essence Gel Look top coat), koji bi trebao biti kao "gel", dakle, barem donekle zagladiti površinu. Dva sloja nisu ništa napravila po tom pitanju, samo su dodatno rastopila i razmazala crni GR liner što me poprilično uzrujalo.
Rozi lak, koji je korišten kao podloga jest upravo Eveline Minimax 687, uz jedan sloj China Glaze 175 Reggae to Riches, koji je istog tona, ali ima taj divni plavičasto presijavajući sitni shimmer. Jako je rijedak i sheer, i inače ga treba barem 3 sloja za potpuno prekrivanje, no u ovom slučaju, preko spomenutog Eveline laka je super zahvalan.

Iako imam sve moguće potrebne alatke za nail art (koje su doduše, kupljene kao modelarski pribor) nisam imala snage vaditi ih sve vani, već sam upotrijebila čačkalice.


Ne budite naizvni misleći da sam i drugu (desnu) ruku uredila na isti način. A ne, ne. Oni su zadržali rozastu bazu i poneku bijelu crticu.
Žao mi je što nisam uspjela inkorporirati neke šljokice u cijelu priču. Možda bi to bio overkill, no želim zapravo reći da je ova manikura mogla biti puno više trash.
Sljećedu ljetnu trash manikuru mislim raditi na nekoj neon-narančasto-koraljnoj bazi, tako da mi se slaže uz moje omiljene ruževe ove sezone. Motivi će vjerovatno biti slični, možda malo više tropski. Samo treba dočekati mirnu večer za realizaciju.

A ja sad idem jest objed. Ljetni. Zdravi. Šniceli i salata od pomadora i kukumara. Za desert mango. Rekli bi neki, paleo.

Živili!

nedjelja, 20. srpnja 2014.

Natura Siberica Snow Cladonia okoloočni serum - recenzija


Dakle, ja zbilja nemam sreće s tim okoloočnim glupostima. Isprobala sam i skupe i jeftine, i niti jedna (osim eventualno Rosalove, od koje sam imala i neke benefite, a koju recenzirah OVĐEN) me nije pretjerano oduševila. Polako počinjem vjerovati u teoriju urote da su okoloočne kreme još jedan marketinški trik u nizu, te da im ne treba pridavati puno pozornosti, ukoliko vam spomenuto područje nije u fazi raspadanja. 

Upravo iz tih razloga i nisam imala prevelika očekivanja. No ipak sam gajila nadu da će se neke od mojih želja ostvariti. Očekivala sam tako lakoću aplikacije i mazivost. Nisam ih dobila.
Očekivala sam, ako je već riječ o serumu, nekakav vidljiv učinak na moje upale i izmorene podočnjake. Nula bodova.
Očekivala sam hidrataciju. Nada. Niente. Nichts. None.
Dobila sam ljepljivo neupijajuće, da prostite, tekuće govno, s kojim ne znam što da radim.
Jedini pozitivan učinak ovog proizvoda jest taj, da mi nije izazvao nikakve iritacije, nije me isušio i ne peče jako za oči. Jej.


Nego, ajmo sad zaozbiljno. 

Vizualno oblikovanje Natura Siberica proizvoda, općenito mi je okej. Lijepo je, razigrano a nježno, kozmetički simpatično. Grafički floralne teksture lijepo funkcioniraju u kombinaciji s blokovima s tekstom, dok je odabir boja dosljedno, u pastelnom spektru. Malo karaktera ne bi bilo na odmet, nekad im fali malo konzistencije, no sve u svemu sam zadovoljna.

Čak 30 mililitara ovog seruma, koji obećava "rejuvenaciju i lifting" te umanjivanje natečenosti i tamnih podočnjaka, dolazi u niskoj, zdepastoj, cilindričnoj bočici s pumpicom, kojoj nedostaje sistem preciznog doziranja. Eto ti prvog minusa. 

Mišljenja sam da bi se okoloočne kreme i serumi trebali pakirati u tubice sa šiljastim, preciznim aplikatorom. To bi bilo najoptimalnije rješenje, jer ova pumpica definitivno izbacuje puno previše proizvoda. U svakom slučaju, do kraja korištenja će pola seruma biti bačeno niz odvod ili će završiti na rukama. A svoje ručice njegujem L'Occitane shea maslacem, Dr. Organic serumom od manuka meda, Essence kremicom za kutikule i lijepom Holyplantovom bademovom kremom, da ne spominjem maslinovo ulje i one ostale mazalice, razbacane po kući - okoloočni serum mi je povrh svega toga, pomalo overkill.

Ovo je rijedak, žućkast i proziran, nemasni fluidni gel bez nekog značajnog mirisa, koji se upija DUGO. Jako dugo. Predugo.

Uz spomenuti višak proizvoda kojeg mehanizam izbacuje, ta fluidnost mu je mana kakve nema, jer se, logično, razlijeva u smjeru gravitacije. Stoga prst nije moguće koristiti kao prihvatni alat, već ju je potrebno prvo istusnuti na dlan, pa umočiti taj nesretni prst i njime natapkati kremicu na željeno područje.

A tapkanje je zapravo nemoguće. Razmazivanje je dakle jedina opcija, no ovaj serum se PJENI. Što ga više razmazujem, to se "pjenica" više razrađuje u klizavu, sapunastu smjesu koja se ne upija. Sjedi na licu minutama, da ne kažem satima, jer ako pretjerate s proizvodom, nema mrdanja barem sat vremena. 


No krema ipak nije totalno smeće. 

Nakon upijanja, okoloočno područje je zbilja osvježeno. No to pripisujem laganoj i vodenastoj formuli u kombinaciji s blagim povjetarcem. Sljedeći doživljaj nakon korištenja ove kreme jest osjećaj ugode. S obzirom na manijakalno razmazivanje kreme, taj efekt pak pripisujem masaži. 
Kratkotrajni, trenutačni efekt liftinga iz samog naziva proizvoda je također prisutan. Očituje se u senzaciji zatezanja okoloočnog područja. No meni osobno se ta senzacija nimalo ne sviđa. Nije to ono "loše suho zatezanje", dapače, no popraćeno je neugodnom ljepljivošću. Iako se serum na kraju krajeva jako dobro upije u kožu, i potpuno je nemastan, i može poslužiti kao korektna podloga za šminku čak i nama masnijima, sam proces nanošenja je totalno gubljenje vremena, da ne kažem i novaca.

Koristila sam ovu kremicu cca mjesec dana, uporno i svakodnevno, prije spavanja, a ponekad i ujutro, i ne primjećujem apsolutno nikakvo poboljšanje u vidu ičega, te svečano objavljujem odustajanje od daljnjeg korištenja.

Ne bih je preporučila nikome, pogotovo osobama čije je okoloočno područje suho/dehidrirano, jer joj hidratacija nije jača strana.  

Još jedna od dobrih strana ovog seruma jest njegova cijena. 70tak kuna. Nije pretjerana za taj tip proizvoda, pogotovo ako uzmemo u obzir količinu, filozofiju brenda tj. činjenicu da je kremica sačinjena od prirodnih sastojaka, koje detaljno možete proučiti na slici ispod:


Natura Siberica me je u slučaju ovog seruma prilično razočarala, no to ne znači da sam ih otpisala kao brend, štoviše, dnevna krema za masnu i mješovitu kožu je sasvim solidna - usudila bih se reći da je jako dobra, no testiranje je još uvijek u tijeku, pa ću dojmove o njoj ostaviti za neke bolje dane :)

Imate li vi kakav hidratantni okoloočni proizvod za preporučiti, a da je cjenovno razuman? Borim se protiv natečenih podočnjaka (i kapaka), te hrpom sićušnih milija ispod oka, a Afroditin okoloočni Hydra Thermal mi isto nije baš sjeo... Buuuu :(

subota, 19. srpnja 2014.

The Beauty Blogger tag

Dakle, Ivana, sa bloga Makeup Break me tegaše, i bješe mi to prvi put :)

Imala sam namjeru večeras pisati o nekoj kremici, dovršiti par recenzija koje se vuku već tjednima, malo slike srediti... Jel... Uzela sam si večer off... No nemam snage. Jučerašnji me blogodan izmorio (na najbolji mogući način), pa sam sva neoficijelna, casual, oči su mi suhe i bole me noge. Znam da mi nećete zamjerit, jer vam spremam New In post. A što ste očekivali od mene? Da odem u Zagreb i da se vratim praznih ruku? MALO SUTRA.


Nego, vratimo se mi na tag.

1. Name the beauty routine you barely do!
Uf, odakle početi? Puno stvari vrlo rijetko radim, a neke stvari ne radim uopće.
Recimo, uopće ne koristim preparate za samotamnjenje, a bome ni solarije. Smatram to potpuno nepotrebnim, suvišnim a pomalo i opasnim.
Zatim njega stopala. Jednostavno ne stižem. Imam malo dijete koje divlja i jako si rijetko priuštim "pamperinge", a kad ih i krenem izvoditi, ne stignem do stopala.
Piling tijela. Moje tijelo je veliko. Puno je to materijala za istrljati. Često ne bih ni stigla, obzirom na ograničeno vrijeme za osobnu higijenu - imam tornado od djeteta doma, dobro je da se uopće stignem otuširat i kosu oprat, majke će shvatiti...


2. Is washing your make up brushes something you regularly do?Pretty much, yes. Svako dva tjedna ih operem, obzirom da ih imam dovoljno da svaki dan koristim drugi. A uglavnom ih koristim za rumenila i sjenila, dok tekući puder nanosim prstima. Kad pak puder nanosim kistom, gadi mi se onako mastan i bljakast i ne pada mi na pamet da ga idem koristiti sutradan takvog odurnog, pa ga perem uglavnom po nanošenju - kad ga koristim. A uglavnom ga ne koristim. Kako već rekoh. Kupila sam si sad onu aerodinamičnu spužvicu (bjutiblender fejk iz Bipe), pa ćemo vidit kako to funkcionira.
I tako to. Tu sam si zbilja okej :)


3. How long will you last with chipped nail varnish?
E, ovo se u zadnjih godinu dana promijenilo iz korijena. Prije bi me bolila kitica za lak na noktima, i hodala bih uokolo u maniri Avril Lavigne na početku karijere; dakle s izgriženim crnim lakom na noktima. Sad je to malo drukčije. Em sam si nokte sredila, em su dugovati, (s pokojom zanokticom - o tome je već bilo priče, bit će je još). Volim raznolikost, volim kad mi se lak slaže s outfitom i/ili ružem, a tu su i neodgodivi svakodnevni kućanski poslovi, pa mi manikure ionako ne traju dulje od dan-dva. A i naučila sam koje lakove treba kupovati, pa ih nekad pustim i treći, četvrti dan, onako načete (nekad zbilja ne stignem prelakiravati, pa toleriram taj prokleti "tipwear").


4. How long do you put off buying/replacing a beauty or nail poslish product even if you need it? (ie. top coat, foundatiom, etc.)
Otkad imam vlastita redovna primanja, ne predugo. Tjedan, dva. Ako je preparativa u pitanju, onda ni toliko. Dan, dva, maksimalno. Jes, hrčak sam, i gomilam gomile nepotrebnih stvari, tako da uvijek imam nešto u rezervi, ako ništa drugo, onda tester koji će me izdurat do sljedećeg pohoda.

5. What is your worst beauty habit?Grickanje kožice oko noktijuuuu... Buuuu, znam, groznoooo, al bar ne grizem nokte više. Lijepi su, čvrsti i dugi. Čak i kutikule držim pod kontrolom. Zanoktice me još uvijek muče, iako u puno manjoj mjeri nego prije. Bar nema otvorenih i upaljenih rana po prstima. Ne može se sve odjednom :)
I nonstop diranje brade dok radim za kompom. A to je često. Iako manijakalno perem ruke (nisam frik, al se često šetam do lavaboa na druženje sa sapunom), iako nisam jedna on onih koje vole prčkati po licu (zbilja to ne radim, osim u slučaju nekog odvratnog upaljenog gada koji vrišti da ga se istisne) moja masna koža u kombinaciji s mobitelom, tipkovnicom, tabletom, bojicama i stolom (koji redovito hosta ostatke užine) su mi bradu i čeljust pretvorili u bojno polje ovo ljeto (bezbroj zatvorenih komedona). Ne znam što ću. Imam osjećaj da ću o ovoj temi puno pričat u sljedećim mjesecima. A možda posjetim i kozmetičarku.

6. Name something non-beauty related you put off doing all the time?Pranje podova. Slaganje papira od firme u registratore. Malome izvadit osobnu da možemo preko Neuma i u Crnu goru. Otić na groblje. Počet (ozbiljno) radit na slikovnici. I da, peglanje robe. To ne radim. Uopće. I mislim da ne bih ni trebala. To je isto suvišno.


7. When going out somewhere do you leave getting ready to the last minute or not?Kako kad. Za full makeup, za specijalne prilike volim bit spremna bar 15tak minuta prije izlaska, tako da mogu u miru sjest na balkon i zapalit. Svakodnevne prilike mi uglavnom ostavljaju vrlo malo vremena za šminkanje, a rutina mi nije nešto ekstenzivna, pa mi ni ne treba puno vremena. Minimum je okoloočna BB krema, maskara i ruž, koji najčešće stavljam u autu.

8. Can you commit to spending bans?
Kratko, jasno i dokazano, ne.



9. How organized is your makeup and nail polish collection?Nije baš. Kupila sam prije nekog vremena onaj ladičar za alat, i tamo spremam stvari koje ne koristim trenutno. Imam i par nesesera s lakovima koji su mi bljak ili su neupotrebljivi. Također zbog čestih putovanja nanašam kozmetiku po neseserima i tako to... Selekciju držim u našoj minijaturnoj kupaoni, nije baš organizirano, ali je lijepo aranžirano - ja sam kreativni kaotičar. Za godinu dana se selimo u vlastitu kuću, a tamo ću već uvest reda. Trenutačno sam nemoćna.

10. What is the longest time you have gone without writing a blog post?Neznam. A ne da mi se sad gledat datume na nadzornoj ploči. Radije bih se usredotočila na konstruktivan odgovor da po meni učestalost objavljivanja postova nije toliko krucijalna za blog, koliko kvaliteta i sadržaj. Čak mi ni estetika na fotkama nije toliko bitna, koliko mi je bitan stav, pravopis i "rukopis" autora. Ali to je neka druga tema...

Etogac.

Neću nikog tagirati, jer je Ivana istagirala sve žive blogerice :)

Inače, originalna autorica ovog "taga" jest The Beau Bow.

To je vrlo bitno napomenuti.

Idem se sad uspavat Instagramom. 

srijeda, 9. srpnja 2014.

MANHATAN SOFT MAT LIPCREAM (53M) - recenzija i presuda

Na kontinentu nema mora, ali ima livada... Pripreme za zaovinu svadbu su u tijeku, makeup kolekcija mi je bogatija za dva korektora, a isprobala sam i umjetne trepavice... No o tom po tom, jedno po jedno. 
Današnji dan mi je započeo prilično bezveze i "failovito", pa sam u istom tonu odlučila napisati par riječi o upravo takvom proizvodu... Bezveznom i failovitom


Volim mat finiš. Na usnama, očima, noktima, bijeloj tehnici... Dugo sam vremena provela čitajući recenzije i gledajući swatcheve ovih tubica. Planirala i kombinirala, da li da dam 50tak kuna za njega. U toj odluci mi je pomogao dm, s kuponom od 25% popusta na Manhattan proizvod po izboru. Odabrala sam jednu svjetliju, roskasto-koraljnu nijansu, jer takvih baš i nemam puno (moja kolekcija se svodi na par toplih nudača i puno tamnih, zagasitih, no odnedavno i kričavih crvenih i ljubičastih). Jedan od njih je i moj najdraži Kooky, MUA Velvet Matte "lak za usne", koji je suludo postojan, i sličnog "formata" kao i ovaj, Manhattan Soft Mat lipcream. Uzevši stoga Kooky kao referentnu točku solidnog omjera cijene i kvalitete, očito sam imala prevelika očekivanja za ovu mat kremicu.


Pakiranje je pristojno. Gumirani čep koji skuplja svaki atom prašine na koji naleti, klasična plastična tubica i isti takav aplikator. Ništa specijalno.

Miris i okus - podnošljivo slatkasti. Vanilijasti.

Tekstura - čudna. Pjenasto-grudvasta, mekana. Mousseasta.

Aplikacija je malo zeznuta, i ravnomjeran nanos se ne postiže jednostavno. Definicija je s priloženim aplikatorom još teža, pa ćete mi oprostiti swatch, koji pak prilično vjerodostojno prikazuje upravo rečeno.


Ovo je u biti ruž. Tekući, mat ruž. Pigmentiranost mu je solidna, no nije vrhunska. Trajnost je odlična. Lijepi se i suši na usnama. Samim time se da zaključiti da ne curi i ne klizi s usana, a izdržava i umjereno, nemasno iće i piće.

Nijansa nemaštovitog naziva, 53M, je diskutabilno krasna. Na swatchevima izgleda rozo, a zapravo baca na narančasto. Neprirodno je jarka i svijetla, te iako paše uz moj žućkasti tamniji ten, nije moj prvi izbor. Imam pregršt rumenila s kojima ga mogu kombinirati, no taj neonski narančasti podton me nekako bode u oči.

I sve bi to bilo super i divno i krasno. Sve bi navedeno bilo dovoljno za neku prosječnu ocjenu, da nema sljedećeg problema. Taj kamen spoticanja jest prevelik da bih ga mogla ignorirati.

Jasno mi je da mat ruževi zahtijevaju određenu predanost pri nošenju, i da usne moraju biti u besprijekornom stanju da isti ne bi naglašavao pukotine, ljuskice i ine problematične stvari. No ovaj ruž na usnama doslovno puca. Ne radi se o standardnom uvlačenju u borice. To su doslovno pukotine koje je nemoguće ignorirati.
S drugim mat ruževima - pa čak i sa "gumastim" Kookyjem, je (koliko-toliko) moguća reaplikacija, no ovdje to nije slučaj upravo zbog tog "mekog mat - baršunasto suhog" finiša. Reaplikacija završi s rastapanjem prvog (popucalog) sloja i stvaranju grudvica koje tek izgledaju kretenski.

Pucanje se javlja gotovo odmah po nanošenju, a dokazni materijal je na slici ispod.


Vjerujte mi da nisam odmah odustala od njega, već sam pokušavala nebrojeno puta, mazala usne balzamima, strugala ih četkicom za zube, radila pilinge, mazala ga u manje - pa u više slojeva, bivala nasmijana tijekom sušenja... Ništa, ali ništa ne mijenja razočaravajući rezultat.
A biti ću neskromna, i izjaviti da nemam problema s usnama već dugo vremena. U besprijekornom su stanju što se hidratacije tiče, jedino što sam ostarila, pa nisu pune i sočne kao nekada. No to ne bi trebao biti problem, obzirom na nepostojanje upozorenja na proizvodu da je namjenjen maloljetnim djevojčicama.

Ovaj je proizvod u najmanju ruku osrednji i definitivno precijenjen. Sve njegove pozitivne strane (mekoća i mazivost pri aplikaciji, simpatičan izbor nijansi, trajnost, pigmentacija, dostupnost, itd.) ne mogu se mjeriti sa činjenicom da je postaje apsolutno nenosiv već pri prvom osmijehu.

A ja sam jedna vedra, nasmijana i optimistična žena, bez obzira na bačene pare i bezvezni, failoviti današnji dan.

Kakva vi iskustva imate s ovim čudom od ruža? Obzirom da po netu čitam same pohvale i da je jedno vrijeme vladao opći rejv za ovim proizvodom, čudi me moje vlastito iskustvo. Da li sam nabasala na "pokvarenu" tubicu? Naprosto sam zbunjena.

četvrtak, 3. srpnja 2014.

CIEN DEKORATIVA (kozmetika iz lidla) - kratki osvrt

Da odvalim jedan post prije nego spakiram laptop i otputujem u kontinentalne krajeve na svadbu muževe sestre. Sve je izglednije da ću šminkati mladenku, kumu i mame, pa sam nervozno nekidan oprala kistove i spakirala sve živo i neživo. Sva sam ovih dana u onim bojama, totalno su me obuzele. Pa sam zanemarila ove naše klasične teme, ali i obećane postove koje odavno najavih. 

Ovaj post je o stvarima koje nisam spakirala jer sam mišljenja da ne bi izdržali svadbeno topljenje (osim eventualno maskare), no bez obzira na to, mišljenja sam da nisu apsolutno smeće.
Dakle, moje oči nisu mogle vjerovati da u mom omiljenom supermarketu postoje jeftini komadi dekorativne kozmetike, uz detrdžente, sokove, smrznuti grašak i WC papir. Kognitivna disonanca u svom punom sjaju.


Od fenomenalnih tematskih akcija, gdje se redovito opskrbljujemo bizarnim sastojcima i namirnicama, kao npr. fileta haringe, do standardne ponude, poput genijalnih mliječnih proizvoda (onaj puding od cca 600 kalorija, op.a.), moj muž i ja smo dugogodišnji entuzijasti Lidla. Uvjereni smo da ga vode vanzemaljci koji nam žele dobro.

No vratimo se na kozmetiku.  Ponuda nije bila prevelika - skroman izbor od po 3 ruža, laka za nokte i sjenila, nekoliko sjajila, u predvidljivim proljetno-ljetnim nijansama, no sasvim dovoljno da kući dođem s nekoliko gluposti koje mi uopće ne trebaju. Prilično sam zakasnila s recenzijama, te se bojim da ove proizvode više nećete moći naći u svojim lokalnim Lidlovima. Osim ako ne lansiraju jesenju kolekciju. To bi mi se svidjelo i bila bih pametnija pri odabiru.

O ambalaži neću puno, jer se nema što puno za reći. Pakiranje je vrlo jednostavno, generički i jeftino, iako nije užasno očajno. Nisu se razbacivali zlatotiskom na što gledam blagonaklono, jer mi se iskreno, gade ružna zlatna slova na jeftinoj plastici koja se izližu prije samog korištenja. Bijeli tisak bez suvišnih dekoracija je sasvim primjeren ovakvom tipu proizvoda.

Prvo, sjajilo. Nisam sigurna gdje mi je pamet bila. Nisam tip od sjajila, pogotovo nakon otkrića svih mogućih danas dostupnih finiša ruževa. Privukla me valjda grafikica lubenice, a očekivala sam barem aromu. No izostala je. Kao i bilo kakvo oduševljenje naspram ovog sjajila. Masno i ljepljivo, bez ikakvog efekta na usnama, osim onog uobičajenog dojma netom pojedenog svinjskog pečenja. Nula bodova.


S maskarom već imam prijateljski odnos, iako je ne bih zvala na rođendan. Služi me korektno pri odlascima na kupanje, jer je vodootporna. Treba je nadograđivati da bi trepavicama dala solidnu boju i nešto sitno volumena, no ne izaziva mi iritacije i ne trusi se previše, iako je suha k'o sam vrag. Ono što je definitivno veliki minus je taj da se skida jako teško, no nemam puno iskustva s vodootpornim maskarama, pa ne znam da li je to uobičajeno, iako mi logika nalaže da bi trebalo biti.


Kako post odmiče, tako i proizvodi postaju bolji. Za sjenilo mogu reći da je odlično, osrednje kvalitete u rangu jeftinijih drogerijskih sjenila. Odabrala sam perlastu, hladnu ljubičastu, jer sam još na raspolaganju imala zelenu i naračastu (ako me pamćenje dobro služi). Prilično je pigmentirano i iznenađujuće postojano na mojim masnim kapcima. Dosta je tvrdo, ali je svilenkaste teksture, te se zanemarivo trusi. Zapravo je skroz pristojno. Ja zadovoljna.


Ruž. 25 Enchanted. Jedini koji nije ultra-pastelno pink i grozno shimmer ljubičast. To je jedna rozasta, univerzalna MLBB nijansa, sa sitnim hladnim shimmerom koji ne dolazi puno do izražaja. Već sam pisala o njemu u mojoj ljetnoj postavi, pa ako vas zanima swatch na usnama i nešto više o njemu, kao i o ostalim ruževima koje furam ovih dana, klik na link :) Simpatičan ruž, iako malo čudnog okusa i osjećaja na usnama nakon sat-dva. Prilično se nakuplja po sluznici, iako ne curi previše. Jako je suptilan, te iznimno nosiv i zahvalan za sve tonove kože, upravo zbog svoje sheer naravi.


Donosim vam čak i swatcheve u hladu!


Sve u svemu, da nema ovog sjajila, proglasila bih ovaj izlet u supermarketsku dekorativnu zabavnim. Sjenilo je čista petica, a ni ruž nije loš. Cijena svakog proizvoda je bila oko 15 kn, što smatram izrazito povoljnim. Žao mi je što nisam ulovila lakove za nokte, jer su bili baš živahnih i veselih boja, i baš me zanima kako se ponašaju. Ako je netko isprobao, neka javi! :D