subota, 12. travnja 2014.

Dr. Organic Manuka Honey Cuticle & Nail Solution Intensive Treatment - recenzija

Prije nekog vremena sam kupila/dobila na poklon od rodice, nekoliko Dr. Organic proizvoda, koje sam ukratko opisala ovdje. Neke sam samo isprobala, a neke koristim već duže vrijeme. Neki su me totalno razočarali, neki su super, s nekima se još upoznajem, a jedan je uvjerljivo dospjeo na moju HG listu. 



Iako nikad prije nisam čula za manuka med, nakon malo Wikipedije, sam postala pametnija, pa sad znam da je to vrsta meda koja dolazi iz Novog Zelanda, gdje se pčele puštaju u ispašu na područja gdje raste manuka grm. Karakteristike dotičnog meda su tamna do smeđa krem boja, snažan, zemljast okus te najveća viskoznost među medovima. Postoje dokazi o njegovom antibakterijskom učinku, no sve te tvrdnje se koliko vidim na Wikipediji, ipak uzimaju s rezervom. A med, kao takav je odavno poznat po svojem njegujućem djelovanju u njezi kože.

Ovaj čudotvorni serum dolazi u količini od 15 ml, u jarko narančastoj tubici, koja je pak spakovana u kartonsku kutijicu, a cijena mu je oko 70 kn.
Sam vizualni identitet ovog branda, iako korektan, moderan, čist, odmjeren i promišljen, ostavlja me ravnodušnom. Vizualni jezik je prilično generički - tipografija u švicarskom stilu, jednostavan i čitljiv logo s neupadljivim znakom listića i križića (koji bi, pretpostavljam, trebao komunicirati ono "doktorsko"). Da ne znam ništa o njihovim proizvodima, rekla bih da su robna marka nekog lanca supermarketa koju je radio netko "ko zna što radi". A možda sam samo malo prekritična :)

Jedna stvar, koja me pomalo ljuti kao potrošača - na ambalaži općenito dominira mnoštvo informacija koje su malo naporne za snalaženje, a ponekad navode na krive zaključke. Tako na pakiranju s pilingom za lice piše "SLS free", dok ih šampon npr. sadržava - induktivno zaključivanje, u ovom slučaju, ne dolazi u obzir.



Kako sam svoje probleme s noktima i zanokticama sam opisala ovdje, neću se puno ponavljati. Reći ću samo da muku mučim sa suhim rukama, posebno prstima, tj. zanokticama, i da već godinama tražim neki intenzivan tretman koji će imati vidljiv dugotrajniji učinak osim trenutnog umašćivanja ruku i dostaviti mi barem kakvu-takvu vrijednost za novac.

Dr. Organic u svojoj brošuri navodi sljedeće:
"Organic Manuka med gel za nokte i zanoktice: Izuzetni serum za općenitu njegu ruku kao i za uklanjanje zanoktica. Sastoji se od Organic manuka meda, maslinovog ulja, ulja jojobe, kakao maslaca, karite maslaca, ulja od sjemenki suncokreta, ulja čajevca i vitamina E. Intenzivno djeluje na suhe, nadražene zanoktice i potiče nastanak lijepih zdravih noktiju. Uravnotežuje, obnavlja i omekšava kožu oko nokta i zanoktice, sprječava isušivanje, potiče rast nokta i jača ga dajući mu zdravi sjaj i boreći se protiv njegova listanja i pucanja."



Iako fizički možda ima svojstva gela, ovo je gusta, ljepljiva mast, koja se s pravom može nazvati serumom. Nije sasvim konzistentne teksture, već se pomalo razdvajaju uljna i gelasta faza, pa iz ponekad iz tubice curi prozirno ulje, a ponekad treba malo jače stisnuti zbog neke voskasto-masne grudvice koja je zapela u otvoru. Da li je to stvar nepropisnog skladištenja - ne znam, ali sve je to podnošljivo i ne izaziva neke probleme pri korištenju, jer se zbilja lako dozira.

Miris je intenzivan, težak, zagušujuć i jako sladak, zemljast - iako na početku ugodan, nakon nekog vremena postaje naporan, jer se na koži zadržava dosta dugo.

Ono što sve vas najviše zanima jest učinak.
Tu nemam što puno reći nego da je UČINKOVIT. Okej, neće vam preporodit ruke preko noći da možete aplicirati kao "hand model", ali definitivno spašava sasušene zanoktice i ljuskave kutikule.
Ne bih rekla da izrazito hidratizira, ali zato pruža adekvatan "štit" da se tjelesna vlaga zadrži unutar kože.
Također ubrzava zarastanje ranica nastalih griženjem i potezanjem, te ojačava kožu oko nokta, pa je na duže vrijeme sigurna od isušivanja i pucanja.

Viskoznost i ljepljivost ovog seruma su, po mojem skromnom mišljenju njegove najbolje odlike, jer se zadržava na ciljanim mjestima, bez curenja i zamašćivanja radnih površina, kao što to inače znaju tipična ulja iste namjene, koja zahtijevaju ekstenzivno utrljavanje ne bi li se proizvod imalo upio. Ovaj pak mi dopušta da tipkam i radim stvari po kući bez straha da iza sebe ostavljam mastan trag, te se relativno brzo i upije.

U sastojke i njihovo podrijetlo neću previše ulaziti jer me kod ovakvih proizvoda natpisi "organski, prirodno, etc" ne impresioniraju previše, pogotovo kad vidim ekstrakt sastojka po kojemu se proizvod zove pri kraju popisa. Slijedi popis:

Aloe barbadensis leaf juice, Aqua, Glycerin, Caprylic/Capric triglyceride, Isopropyl palmitate, Ethylhexyl stearate, Isocetyl palmitate, Polyglyceryl-3 methylglucose distearate, Olea europaea (olive) oil unsaponifiables, Cetearyl alcohol, Propolis, Glyceryl caprylate, Honey Extract (Manuka Honey), Tocopherol, Helianthus annuus seed oil, Aroma, Sodium phytate, Sodium benzoate, Potassium sorbate, Citric Acid

Sve u svemu, ova mala narančasta tubica je bila jedna od najboljih kozmetičkih investicija na koje sam ikada odvažila.









Broj komentara: 8:

  1. Koristan post i vrlo lijepo sročen, bookmarkan je već :)
    Nego, mene sad zanima cijena, i mililitraža :P

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Koji sam ja debos! :P očito mi je bilo malo prerano jutros, da uvidim da sam zaboravila dvije prilično bitne stvari! Eto, ispravljeno, hvala na primjedbi. A da ne moraš čitat ispočetka, košta oko 70kn, i ima ga 15 ml. Prilično skupovito, ali isplati se. :D

      Izbriši
    2. Ma np :)
      Uf, cijena je poprilična ali ako je ovako dobar mislim da bi imala 'muda' uložit u nju hahhaha :D

      Izbriši
    3. Gle, kad zbrojim koliko sam spiskala para na stvari koje su totalni fail, cifra daleko premašuje ovo čudo. Al opet, ako ne grickaš nokte i ako zdravorazumski njeguješ ruke i ne ribaš zahod domestosom bez rukavica, možeš slobodno preskočit ovo i uštedit si novce :)

      Izbriši
  2. Fino, ali mislim da ću ga preskočiti jer ima i jeftinijih :) Super post!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da ga nisam dobila na poklon ne bi ga ni pogledala obzirom na cijenu. Ali kad zbrojim zadnja 2 preparata (da ne brojim dalje) koja sam kupila u ovu svrhu, ovaj ispada jeftiniji i daleko učinkovitiji... Pa ti budi pametan! :D

      Izbriši
  3. Predobra recenzija!
    Zasad sam iz te linije probala samo šampon a sada me i ovo privlači :D kao i onaj piling :D
    Inače, kožicu oko noktiju mažem Dr.Pasha arganovom kremom koja mi je pravi mali multipraktik :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Htjela sam potrošit Bourjois piling koji mi je na pola, a onda sam uvidjela da i on sadrži NaOH i odletio je u smeće, tako da će recenzija ić za tjedan-dva, ali moram priznat da se nisam baš zaljubila jer je prilično oštar i hrapav :/ Nisam probala ništa od Dr. Pashe, imam toliko preparative u kući, i stalno se trackam i packam ne bi li potrošila nešto da oslobodim police i da mogu nekako opravdat kupovinu :D

      Izbriši