ponedjeljak, 20. listopada 2014.

USPOREDNA USPOREDBA - primeri za kapke



Iako sam zadnjih mjeseci brutalno opsjednuta ruževima, moja prva, ljubav prema sjenilima i dalje ne jenjava. Gajim respekt prema konturiranju i suptilnom preoblikovanju lica, nemam ništa ni protiv ostalih disciplina, i slažem se da je šminkanje puno više od trackanja sjenila na oči; međutim, kapci pružaju ogromnu slobodu i mogućnosti u svakodnevnom makeup-u.  Smatram da je isticanje očiju poanta šminkanja, iako će se mnoge usprotiviti tome; u duboku diskusiju neću ulaziti :)

Ulaskom u blogerski svijet sam oduševljeno prihvatila činjenicu da se i najlošija sjenila mogu učiniti upotrebljivima uz dobar primer. I tako je otpočeo moj put prema otkrivanju baza, njihovih karakteristika i tekstura.
Put nije bio dugačak, ali je bio itekako poučan. Zaključak i poanta ovog posta jest sljedeća; zbilja se isplati iskeširati koju kunu više za primer, a onda tu kunu (tj. malo više njih) uštedjeti na sjenilu.

Pripremam ovaj post već neko vrijeme i nećkam se oko pristupa; da li napraviti tablicu, da li krenuti od najlošijeg, kronološki, cjenovno... Na kraju sam napravila top listu - od najboljeg prema najlošijem, i tako vas riješila napetosti i nedoumica. Odlučila sam također da neću previše duljiti o sastavima i mirisima, već će ovo biti više kao mini recenzije, pa ako ste zainteresirane, možda da napravim full recenziju nekog favorita, sa swatchevima i ostalim formalnim detaljima? :)

Dok sam pripremala ovaj post, iznenadio me paketić s Pink Pande, u kojemu se našao Makeup Revolution Aqua Seal. No on ionako spada u nešto drugačiju kategoriju od ovih primera (ja ga doživljavam prvenstveno kao "sealer", a onda kao primer), pa će zasluženo dobiti svoju recenziju, obzirom da sam napravila ful jebene fotke s njim i pigmentima :D (mislim, meni su super :P)

Krenimo dakle, redom.


1. Urban Decay Eyeshadow Primer Potion / Anti-aging
Ovaj primer je san snova. Odlučila sam ga kupiti nakon što sam isprobala Original, kojeg mi je draga Mikka poklonila, i zbilja sam joj zahvalna na tome, jer ne znam kada bih se uopće odlučila investirati u svoj primjerak.
Anti-ageing naravno nije bio moj prvi izbor pri kupnji, no Original je bio out of stock, a bio je aktualan nekakav popust na cjelu kupovinu na Feeluniqueu, pa sam odlučila riskirati - zato i jesam uzela manje pakiranje. I drago mi je da jesam, jer se Anti-ageing verzija ispostavila puno boljom od Originala.
Istina, malčice jest "bogatiji" (čitaj masniji), ali ne isušuje kapke, tj. ne osjećam neugodno zatezanje i peckanje nakon skidanja šminke. Tekstura je tekuće pjenasta, za razliku od Originala, koja je gušća i baršunastija. Glatko se nanosi i razvlači po kapcima, iako se nešto se sporije suši i fiksira nego što bih ja to voljela - ali kad počnem nanositi sjenila, sve razlike prestaju. Intenzitet sjenila je pojačan, pogotovo kod tamnijih mat i svih shimmer nijansi, dok slabo pigmentirana mat sjenila istina, ne dobivaju puno na intenzitetu, no ipak su pojačana za solidnih 30%.
Trajnost je vrhunska, a sjenila prosječne kvalitete su preživjela brisanje rukom, pa čak i pranje kose (maskara je stradala, ali sjenila su ostala na mjestu!!!). Nakon nekog vremena se šljokice iz svjetlijih sjenila (npr. zlatne nijanse/Sleek i Flormar) počinju gubiti, ali samo sjenilo NE MRDA i ne nakuplja se u pregibu. Uopće. Niti malo.
Uz to, pakiran je u praktičnu stiskavu tubicu, sa šiljastim vrhom za precizno doziranje, pa nema straha od kontaminacije i sušenja proizvoda.
Putno pakiranje od 6ml sam platila (ako me sjećanje dobro služi) oko 70 kuna, full size (11ml) je oko 140.


2. Urban Decay Eyeshadow Primer Potion / Original
Ovaj sam izdašni tester dobila od lijepe Mikke, kako već spomenuh, i došao mi je kao naručen. Ljeto u punom jeku, a ja od straha ne stavljam ništa na oči, da se ne rastopim. Svakako, tester mi je trajao barem 10 šminkanja. I tu sam shvatila da se itekako isplati uložiti par desetaka kuna više u ovakav proizvod.
Kako sam već usporedila teksturu Original i Anti-ageing verzije neću se ponavljati, jer po samom učinku nema neke razlike. Original je nešto suši, no postojanost i intenzitet su također besprijekorni, možda čak i nešto bolji. Također imam osjećaj da se Original nešto sporije troši. Na drugom je mjestu samo zbog činjenice da osjećam blago, ali neugodno zatezanje nakon korištenja.


3. E.L.F. Essential Eyelid primer
Odmah ću reći, ovo je jedan odličan primer, pogotovo ako u obzir uzmete njegovu cijenu, koja je svega 20tak kn (1.95 funti) na britanskom sajtu ili oko 15tak kuna (3 $) na iHerbu.
Inače, ovo je moj prvi primer za kapke, i on je, ajmo reć’ postavio standarde prema kojima ocjenjujem.
Tekstura mu je pjenasta, ali vodenasta, a boja i osjećaj na kapcima je u rangu UDPP originala, no dosta je rjeđi tj. vodenastiji, malčice svjetliji i baca na rozo, no stapa se s bojom kože, ne ostavlja trag boje za sobom. Na očima je ugodan, a sjenila drži na mjestu jako dobro i zavidno dugo (cca 5-6 sati), te jako olakšava blendanje. Ako se mene pita, ovo je izvrstan omjer cijene i kvalitete, i ako se ne šminkate često i nije vam potrebna osmosatna postojanost sjenila, ovo je primer za vas :)


4. Makeup Revolution Focus & Fix Eyelid Primer
Ovaj sam primer na početku korištenja nepravedno optužila da je totalno smeće, jer nakon par dana korištenja s raznim sjenilima, moj se stav uvelike promjenio. Ovaj primer je zbilja OK, ako ne i jako dobar. Vrlo je sličan ELF primeru, no nešto je rjeđi i vodenastiji, ali i nekako hidratantniji, te mu struktura nije pjenasta. Postojanost je solidna, izdržava cca 4-5 sati na mojim srednje masnim kapcima, također olakšava blendanje i nije isušujuć. Zapravo sam prilično zadovoljna ovim primerom i preporučila bih ga neodlučnima i onima koji nisu avanturistički raspoloženi za inozemni online shopping. Ja sam ga kupila na Pink Pandi za nekih 35 kn.



5. Makeup Academy Prime & Conceal
Iako mu to nije primarna namjena, ovo je po mojem mišljenju, solidan primer/korektor za osobe koje imaju jako suhe kapke i izrazito žuti podton kože.
Na prvi pogled vas može prepasti njegova intenzivna žuta boja, no ona odlično neutralizira crvenilo i hiperpigmentacije oko očiju i na kapcima. No, jako je mastan, unatoč njegovoj “cream-to-powder” formulaciji; što će reći da se nakuplja u pregibima i boricama ako nije fiksiran sjenilom/puderom.
Stoga, ako imate masne kapke, slobodno preskočite ovaj proizvod, iako se meni pokazao dobrim za kratkotrajne make-upe, jer zbog svoje pigmentiranosti pojačava intenzitet sjenila te ujednačava ten na okoloočnom području. Oću reć da nije totalno sranje :)
Cijena mu je oko 15 kuna, i može se nabaviti na MUA sajtu - - - > LINK


6. Catrice Prime & Fine
Nije da baš imam nekog prevelikog iskustva s primerima za kapke, ali ovaj me je razočarao do krajnjih granica.
Tvrdo i suho do granice suza. Doslovno. Pokušaj razmazivanja ove baze po kapcima me dovelo do plača, jer ju je nemoguće nanjeti u razumno tankom i jednoličnom sloju, štoviše, čak je prilično neupotrebljiva za swatcheve na ruci.
Kako sam vidjela da je vrag odnio šalu i da od toga neće biti ništa, probala sam ostrugati gornjih 5-6 milimetara, misleći da se možda sasušila stajanjem, međutim, ispod je bilo isto. Suho i tvrdo.
Da ne pričam o tome kako ju je nemoguće pokupiti kistom/prstom, i da se zagrijavanjem ništa ne postiže. Na koži izgleda kao grudvice silikona pomješan s baby puderom.
Iako sam je platila po sniženoj cijeni (16tak kn) i gubitak nije veliki, svejedno sam malo više očekivala.


Catrice Prime and Fine / MUA Prime&Conceal / Makeup Revolution Focus&Fix / E.L.F. Essential Eyelid Primer in Sheer / Urban Decay Primer Potion Original / Urban Decay Primer Potion Anti-aging

Zaključak? Ako se imalo dvoumite i imate stotinjak kuna za splurge, toplo preporučam Urban Decay. Nećete požaliti. Ako ste pak štedljivije naravi i niste jako zahtjevni, onda vas upućujem na ELF primer, kojeg uvijek možete ubaciti u košaricu pri šopingiranju na iHerb-u, jer se zbilja isplati za tako male novce.

Dugo sam htjela isprobati Art Deco primer, no zadnjih mjeseci nailazim na jako loše recenzije, pa mi samo preostaje da isprobam hvaljeni Too Faced primer, čisto da zadovoljim istraživački duh.

Kakva iskustva vi imate s primerima? Koristite li ih uopće?

22 komentara:

  1. Primer za sjenila je apsolutno vrijedan odvajanja veće svote novca! Što nam vrijede sva krasna sjenila i lookovi koje kreiramo ako se sve istopi i skupi u pregibu kapka kroz sat dva. Ja sam prije bila škrta, pa sam si razmišljala kako ću naći nešto jednako dobro u drogerijskom rangu ali uzalud. Dobra vila Mikka je i meni proslijedila Too Faced Insurance (još uvijek joj se nisam odužila, bitchy me), i kad sam ga isprobala nisam dvojila ni sekunde oko kupnje. Inače je 17 funti, ja ga platila oko 13, ne sjećam se više, traje mi već maaaaasu vremena i nemam potrebu eksperimentirati jer radi sve što obećaje. Već sam ga hvalila na blogecu :D
    Probala bih čak i UD antiaging primer, kad si ga toliko pohvalila :D .. pogotovo ako dođe oko 70ak kuna manje pakiranje, tek da vidim razliku i koji je bolji. :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Moram pronaći tu recenziju, iako mi je sljedeći na listi kad potrošim ovaj moj mali UDPP :D
      Ovaj je odličan jer ne isušuje kapke. Kako ja volim sjenila, tako često koristim i primere, a ovaj je baš blag prema okecama.

      Izbriši
  2. Od svih tih imam samo MUR i moram priznati da sam ga isprva izbjegavala no s vremenom mi je posao zaista drag jer s njim lako blendam i fino hidratizira (kao što si spomenula). Sve u svemu dobar je :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Je, totalno je okej sad kad sam mu dala drugu šansu, pogotovo za tu lovu, iako je meni ELF puno bolji (manje mastan, bolje drži, pojačava intenzitet, a košta upola manje) :)

      Izbriši
  3. Trenutno imam onaj Avonov, ali već sam si zacrtala da ću kupiti Urban Decay kad ga potrošim. Još mi samo ostaje za koji UD da se odlučim :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam probala Avon bazu, a mislim da neću, jer taj prokleti Avon, nema nikoga oko mene da se bavi njime :D
      UD imaš preporuku za Anti aging, jer ne isušuje kapke kao Original, potvrdile Mikka i Sjajolika :D hahaha!

      Izbriši
  4. catrice baza, razocarenje godine :D
    odavno nisam naisla na losiji proizvod, bas nikakve koristi i namjene.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Grozota jedna od proizvoda, definitivno užas. Pada mi na pamet da bi mogla zakitati prozore njime. Eto. Toliko o tome :P

      Izbriši
  5. Slažem se sa Anelom. Catrice baza je i za mene ogromno razočarenje. :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dakle nije problem u mojem primjerku, milo mi je to za čuti... Šteta, Catrice ima baš super stvari, pa mi je ovo totalno iznenađenje da baš toliko ne valja :D

      Izbriši
  6. Trenutno koristim alverdeovu i Laverinu bazu, a čula sam i da je benecosova odlična. Prije sam koristila Art Deco bazu koja je dosta skuplja, ali moram priznati da sam sa sadašnjim proizvodima puno sretnija. Slažem se da primer čini ogromnu razliku i ne razumijem takozvane profesionalce koji ih ne koriste. Puno je bolje s njima.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ako se mene pita, NE MOŽE bez primera, ili makar nekakve druge baze (olovke za oči, kremastog sjenila i sl.). To jednostavno nije to.
      Možda se jednog dana i odlučim za neku od navedenih, iako s UDPP nemam nikakve potrebe tražiti dalje :D

      Izbriši
  7. Verni sam korisnik Too Faced-a, a sad bih želela da probam Urban Decay, ne pitam koji :)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ne pitaj, gore ti piše sve :D
      Ali ću ja zato sigurno nabaviti Too Faced LOL ne da mi vrag mira!

      Izbriši
  8. Meni je kul i Essenceova baza I Love Stage (nadam se da nisam fulala naziv). Frendicama nije bila nešto (jedna ima jako masne kapke pa joj je sjenilo držala na mjestu svega 3-4 sata, a druga ima malo tamniji ten pa joj nijansa te baze nikako nije odgovarala). Moji kapci nisu ništa posebno zahtjevni: bez baze mi se sjenilo krene skupljati u pregibu nakon nekih 5-6 sati nošenja, dok mi s ovom bazom bez problema traje od jutra do navečer, a i nijansa mi je taman.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prije nego sam išla pisati ovaj post sam cijelo vrijeme obilazila Essence štand i kao, hoću, neću, hoću, neću... Na kraju sam tih dvajjspešes kuna ipak odlučila dati za ruž hahaha :D

      Izbriši
  9. Ja sam na ArtDeco-u trenutno, to mi je prva baza, traje vec pa valjda godinu dana, drzi sjenila na mjestu sve dok ih ne skinem (prezivi koncerte i sve ono sto ide uz koncert :D)

    Probala sam i Avonovu, koja mi je ok, ali ipak je cesce koristim za seatchanje nego na ocima :)

    Voljela bi od navedenih probati elf i UD

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ELF prvom prilikom! Super je pjenasta, ostavlja baršunasti finiš... Po meni se totalno isplati za 15tak kn. Ja za swatchanje koristim uglavnom ovaj očajni Catrice, da ga mogu što prije baciti, ali iskreno, ne valja ni za to :(

      Izbriši
  10. Vidim da je hrpa cura spomenula artdeco, meni je ona super dvije teglice sam potrosila, al treba je stvarno stalno koristiti inace se ful stvrdne pred kraj i neupotrebljiva je sto mi je stvarno steta, trenutno testiram neku essence i nije lose vidjet cemo kako ce se ponasat dalje

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ako naručuješ išta s iHerba, ubaci jednu ELF bazu u košaricu, nećeš požaliti :D
      Za Artdeco bazu sam čula jako puno loših stvari, pa vjerujem da je neću ni nabavljati...

      Izbriši
  11. :))) ovo se lagano pretvara u moju misiju: da vas sve preobratim na skupe baze pa da se trackate sjenilima od jutra do mraka :))) Šalu na stranu, skroz se slažem s tvojim opisom razlike između Originala i Anti-Aging, ja sam koristila ovaj prvi dosta dugo jer su Anti-Aging kasnije izbacili i dugoročno mi je znao čak malo i isušiti kapke...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Neka! Preporodila si me s UDPPom, i hvala ti za to <3
      A obzirom da uživaš moje 100%tno povjerenje, čim slistim ovaj UDPP, kupujem Too Faced :D
      Najteže mi je zapravo uskladiti garderobu i nijansu ruža kad mi se tracka sjenilima (a to je jako često). Obzirom da sam živopisna pojava općenito, teško je stisnuti zube i odlučiti se na neutralni ruž uz dugine boje na očima XD muko moja!

      Izbriši