četvrtak, 3. travnja 2014.

Trkeljanje #2 - O noktima i njezi ruku

Ja sam definitivno zadnja osoba koja bi trebala pričati o njezi ruku, obzirom da sam život provela do laktova u bojama, autolaku, jupolu, glinamolu, polimernoj glini, ljepilu, gipsu; kasnije još i u sudoperu, bez dodatne njege, bez adekvatne zaštite, bez razmišljanja. Dugački nokti su mi uvijek smetali pri svakodnevnim aktivnostima, pogotovo onim kreativnim, te sam ih bez ustručavanja, u trenucima "opuštanja", grickala - više zanoktice, manje nokte. Kad bih se uželjela lijepih i dugih noktiju, kupovala bih umjetne, lijepila ih i snosila posljedice listajućih nokata oblijepljenih superlglueom. Gel sam imala samo jednom. To je zatvoreni krug, iz kojeg sam se izvukla zahvaljujući jedino i isključivo nevjerovatnoj sposobnosti trudnica da im sve rožnate tvorevine na tijelu brže i kvalitetnije rastu. Ozbiljno. Kosa (i brčići, i ostali dlakavi kontinenti) mi je brutalno rasla dok sam bila trudna, a nokti su mi bili ful jaki (navikla sam na savitljive i mekane). Ali to razdoblje je trajalo relativno kratko, i sve se vratilo na staro. I gore.

I tako moj dragi muž mene godinama sa sažaljenjem umoljava "Nemoj to raditi! Ne grizi nokte!". Majka me vlastita vječito gleda ispod oka s rečenicom "Ne jedi ruke!"

Postporođajna depra i svakodnevni freelancerski stres uz bebu koja ima grčeve su učinili moje nokte nepostojećima, a kutikule i zanoktice su podivljale. Nakon što je krizno razdoblje prošlo, a moje psihičko stanje se popravilo i posao se unormalio, jednu sam večer, na nagovor moje jače polovice, donijela odluku o većoj brizi za nokte i ruke.

Pošto znam da manje "jedem ruke" kad imam nalakirane nokte, izvukla sam iz ladice sve stare i zaboravljene sasušene lakove i krenula u realizaciju nauma. Nakon ekstenzivnog rašpanja, čišćenja, mazanja i lakiranja, moji nokti su tu večer (prije cca 5 mjeseci) izgledali ovako:



Jes. Ispričavam se na ovome, ali ovo je tu s razlogom. Kao podsjetnik da se nikad više ne dovedem u to stanje. Ne ponovilo se.

Da vas malo oraspoložim, moji nokti sad izgledaju ovako:



Daleko je to od savršenog, ali je puno bolje, obećava i daje nadu, zar ne?

Nakon iscrpnih istraživanja, surfanja i isprobavanja, ustanovila sam nekakav princip zaštite i njege.
Prvo i osnovno - NE GRISTI NOKTE. Ni zanoktice. Prestati s čupkanjem i natezanjem zanoktica i suhe kože oko noktiju. Sve ostalo su nijanse. Pa evo tih nijansi:

Higijena!



Osobno mrzim tekuće sapune jer mi na dlanovima ostavljaju nekakav grozan filing od kojeg mi se diže kosa na glavi. Pošto sam "bolesna" na takve stvari, često perem ruke sapunom, čak i nakon tuširanja i pranja suđa, a ponekad i nakon mazanja kremama. Je, znam, nisam normalna.
Nego, vratimo se temi. Dakle, uz razumno svakodnevno pranje ruku, higijena noktiju i okolonoktnog područja se kod mene sastoji od sljedećih etapa:

a) Odstranjivač laka za nokte. Meni su manje-više oni svi isti. Neki su učinkovitiji, neki pak nisu, ali nemam omiljen brend. Samo ga ne smije nestati - moram imati zalihe :)
b) Uklanjanje kutikula i zaostalih zanoktica, rašpanje i poliranje. Ove škarice su najbolje ikad. Naslijedila sam ih od bake, i nezamjenjive su. Iako pretpotopne, još uvijek su oštrih i preciznih vrhova.
c) Piling C vitaminom ili voćni piling limunom. Voćne kiseline rade kemijski piling kože, a C vitamin djeluje antioksidativno. Jednostavno prepolovim limun, njime natrljam ruke i ostavim da se osuši. Nakon toga ispirem vodom. Moja je pokojna baka to navodno radila često i uvijek je imala svilene ruke, bez obzira na kuhinjski staž. I nije žena blesava - koža je meka i podatna, nije isušena, već je spremna za daljnju njegu.


Njega noktiju, zanoktica i kutikula


Nakon upravo opisanih koraka, nokte i okolonoktno područje njegujem kombinacijom proizvoda na slici. Dr. Organic Cuticle & Nail Solution je odnedavno moj HG proizvod za ovu namjenu, jer je ultra-bogat, učinkovit i fino miriše. Recenziju ćete čitati uskoro. Prošla sam dosta proizvoda ovog tipa, i svi su me manje više razočarali. Uz spomenuti Dr. Organic, dobri su se pokazali još i Eveline ulje koje ima daleko najbolji miris, ali je malo nespretno za korištenje zbog svoje konzistencije i pakiranja. U ovoj skupini je i E.L.F. flomaster za njegu kutikula, koji je super praktičan za brzinski tretman, jer se ultra precizan i ne treba ga utrljavati. Ostatak proizvoda su "regeneratori" za nokte koje koristim naizmjenice. Eveline 8 u 1 je poznati i jako hvaljen proizvod, čije se propisane rutine jednostavno ne mogu pridržavati jer nisam disciplinirana (nanošenje jednom dnevno, 5 dana za redom, i slično), pa ga s vremena na vrijeme držim dan-dva, nakon čega ide skidanje. KillyS je solidan regenerator/bazni lak, koji se jako brzo suši na noktima, ali nažalost i u bočici, pa je sada pred kraj skoro sasvim neupotrebljiv. No nije jako skup (30tak kn), te štiti nokte od pigmenta iz lakova, da ne bi požutili. Redovito ga koristim kao bazu, no donekle produljuje sušenje laka na noktima, pa ga preskočim kad sam u žurbi.
Nekad, kad imam vremena i snage, u kasnim noćnim satima, napravim kupku od maslinovog ulja. Jednostavno ulijem malo ulja u zdjelu, uvalim ruke u to i meljam unaokolo. Jako korisno, opuštajuće i hranjivo, iako masno i prilično neuredno.

Krema za ruke



Na slici je nekoliko njih koje koristim paralelno, ne bi li ih što prije potrošila i krenula u kupnju nekih novih koje su me zaintrigirale. Garnier Body Repair balzam za tijelo je zbilja bogat, i osim na tijelu i laktovima, koristim ga i na rukama. Jako se sporo upija, ali ostavlja kožu glatkom, mekom i sitom. Holyplant krema za ruke i nokte s bademovim uljem je jedna od mojih omiljenih, i volim je zbog izrazito brzog upijanja i krasnog mirisa. 48 zaštitna krema za ruke je vrlo slična, no sporije se upija i nešto lošije miriše. L'Occitane mini pakiranje kreme za suhu kožu ruku je krasna kremica, nešto bogatija od prethodne dvije, iako smatram da ne vrijedi tih para. Magareći balzam je pronašao svoju namjenu u njezi mojih ruku, jer je za lice nažalost prebogat i pomalo komedogen. Za suhe ruke je kao stvoren. Ostale dvije kremice nisu vrijedne spomena. Jedna je iz hotela, druga smrdi. Sve su kreme poraspoređene po stanu da se mogu mazati kad god stignem, jer si ne smijem dopustiti da mi ruke postanu suhe.

Zaštita


Sve ovo navedeno nas dovodi do zadnje, ali jako bitne stavke - zaštita ruku pri obavljanju kućanskih poslova. Bez ovog dijela "rutine" nema smisla suzdržavati se od grickanja i trackati se. U dodiru s vodom, koža i nokti se isušuju, bez obzira na prethodno mazanje. Zato stavljam rukavice svaki put kad uđem u kuhinju i svaki put kad se primim spužve/krpe. Prije sam kolutala očima kad bih čitala kako ekipa u rukavicama reže bijeli luk zbog smrada, jer ja sam hardkorašica po pitanju kuhinje, i meni je sve to prenemaganje. Ali kad sam dvaput nanovo uništila dugo njegovane nokte i zanoktice pranjem podova i suđa u vikendici, odlučila sam da se to više neće ponoviti, jer sav trud, vrijeme i novci potrošeni na kreme, ulja i lakove padaju u vodu, ako se cijeli proces mora ponavljati iznova. Ovo je puno bezbolnije i u krajnju ruku jeftinije.

Zaključak?
Nokti mi se još uvijek na mjestima listaju, ali su čvršći i izgledaju zdravije. Zanoktica se malo po malo riješavam, iako se nisam riješila navike natezanja grube kože oko palčeva.

Slijedeći izazov? Stopala. Dolazi ljeto, a ja jaaako volim japanke. Trenutno su mi stopala trolovska, i čekaju tu neku subotu popodne, da muž odvede sina u šetnju, a da se ja utopim u nekom lavoru punom stonske soli, maslinovog ulja i mirisnih cvjetova. :)

Nadam se da vas nisam previše udavila ovim trkeljanjem.

Kako vi čuvate svoje nokte? Imate li koji proizvod za preporučiti? Neku DIY mućkalicu u koju se kunete?

24 komentara:

  1. hahahah jos jedan divan post sa duhovitim tekstom i lijepim slikama. hvala ti sto si mi se objavila na mom blogu <3 nego.... moja borba sa zanokticama: listale su mi se preko zime i jako dok sam bila u osnovnoj skoli. u srednjoj je to kao prestalo i pocelo sad opet rast. kutikule izrezbarim (xd) a nokte sam pustila i oblikujem ih raspicom i cistim i onda lak gore ( ne podnosim duge a nenalakirane nokte-tzv.sirove nokte :D hahahah) i onda mi se kao manje kidaju. ali npr rijetko ih slikam za post jer mi se jos uvijek cine malo nefotogenicne (osim sto mi je instagram pun slika ruku posto je kamera mutna :D ). i tona kreme za ruke. imam jedan neisprobani ali procitani recept za tebe: kupiti nevenovu kremu i namazat obilno i obda gurnut tak masne ruke u rukavice neke pamucne i ostavit prek nochi :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tako je! Nevenova mast! E koji sam ja debil, totalno sam zaboravila na dnevni red uvrstit svekrvinu domaću nevenovu mast... prestala sam je koristit na neko vrijeme jer mi je premasna, a kako imam posla preko glave, ne volim kad mi prsti kližu po tpikovnici :D BTW, ni ja ne podnosim "sirove nokte", to me podsjeća na tipove koji sviraju gitaru pa puštaju nokte na jednoj ruci uggghhh...

      Izbriši
  2. I moji nokti su do prije godinu dana izgledali tako :/ pa sam ih krenula puštati i lakirati i prestala sam ih gristi. Premda ih nikad nisam onako mahnito grizla, već sam ih samo nesvjesno grickala, npr. dok bi gledala nekakav napeti film :D Meni je jako pomogla ta Eveline terapija, nikad mi nokti nisu bili toliko čvrsti kao dok sam nju koristila, premda sam samo jednom napravila postupak kako treba, ostalo sam lak nanosila kao bazu. Sad sam u želji za promjenom kupila Eveline lak za brži rast noktiju i nije mi tako dobar kao 8u1... a za kutikule, pa koristim najčešće ulja, koje god mi se nađe u blizini, najčešće Caudalie jer imam putno pakiranje pa mi je za tu namjenu odlično. I puno kremica za ruke i maslaca... jedva čekam post o njezi stopala, kod mene su i ona kritična zona :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Lakiranje je definitivno spas, lak mi pravi psihološku blokadu griženju, glitter mi uopće nije apetitlih! :D A stopala će jednom... ako mi uspije :D zbilja sam ih zapustila ovu zimu... Razmišljam da opet odem na pedikuru, ali kad se sjetim da doma mogu to temeljitije i bolje napravit, nekako mi se ne daju pare za malo rašpanja i prozirnog laka... rađe bi si neku šminkicu kupila!

      Izbriši
  3. Odličan post!
    Moram priznati da sam se malo zgrozila na prvu fotku noktiju, valjda nećeš zamjeriti što to govorim. :/ Ali bitno da su ti nokti sada prekrasni, zaista, njegovani i da si naučila svoju lekciju i više pažnje posvećuješ njezi ruku i noktiju :))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma šta bi ti zamjerala! Ta je fotka tu da šokira i da ukaže na posljedice medicinsko-psihološkog problema. Ali ovo je priča sa sretnim završetkom :D Zbilja je neugodno klijentima pokazivati varijante logotipa takvim prstima... ne ponovilo se! :)

      Izbriši
  4. Zbilja se vidi promjena, a nokti su ti jako lijepi sada, čestitam :D Grizla sam nokte kao mala, ali na svu sreću to ne radim već dugo dugo. Jedino me zanoktice i suha kožica tu i tamo muči pa to saniram bademovim uljem od OleoTherapya. Ali jao, ovaj Ebelinov odstranjivač je nešto najgore kaj sam mogla kupit, toliko isušuje nokte da je to strašno :S Btw, jako me zanima recenzija ove Dr. Organic kremice (padam na tubice :shy:), jedva čekam! Super post :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Moram priznati da nisam primjetila to isušivanje, kupila sam ga jer sam negdje pročitala da dobro skida glittere :D U svakom slučaju je bolji od Lidlovog! Ide recenzija za koji dan, nikako da je uobličim :)

      Izbriši
  5. Zaljubila sam se u tvoj blog! Da znaš :D
    Ovaj post me je pomalo postidio jer ja kao "noktoblogerka" ne njegujem ruke ovoliko :D ove zime kreme za ruke skoro nikad i nisam mazala jer je bilo više proljeće nego zima, jedino što koristim je bazni lak za učvršćivanje. Vjerovatno se trebam zahvaliti nebesima na tome pa imam čvrste i duge nokte, a možda je malo zaslužno i to što ih nikad nisam grickala :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zahvali nebesima i ne zazivaj vraga! Nokti su ti diiiiiiiiivni, ja ne bi preživila ni 3 dana s toliko dugim noktićima. Em sam šlampava, em bi počupala i zgužvala sve čega se dotaknem, i vjerovatno bi ostala i gladna, hahaha :D Hvala na čitanju i lijepim riječima, odoh te pratiti i crpiti inspiraciju i motivaciju za svoje manikure ;)

      Izbriši
  6. Uff a da ja tek počnem pričat o svom griženju noktiju. Bolje da ništa ne govorim. Vjeruj mi, ja sam gora. Odlučan post!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ajde dobro, nek ti bude :D ma meni nisu toliko nokti problem koliko zanoktice i koža oko noktiju... nikako da prestanem čopat i čupkat i natezat i potezat... možda bi meditacija pomogla? :)

      Izbriši
  7. evo jos jedne sto je 20 godina grickala nokte :( nisam kozicu okolo, ali jesam nokte. i uvijek su bili i slabi i nikakvi i mekani, dok nisam otkrila eveline 8u1, stanje se popravilo, ali i dalje se listaju. obicno ih ljeti uzgojim, a zimi popucaju i skratim skroz.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. dobrodošla u klub :D a najbolja stvar za jake nokte jest kvalitetna prehrana :D i to puno sjemenki, orašastih plodova i kvalitetne ribe i mesa. sve ostalo su nijanse i saniranje.

      Izbriši
  8. Grickanje is not acceptable :D ja doduse nikad nisam imala nekih problema s tim, a proizvod bez kojeg ne mogu je essence nail caring oil, najbolja stvar sto sam do sad isprobala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. znam! kriva sam! a to essence ulje svaki put ga oću uzet u dm-u ga ili nema ili ne smijem kupovat ništa od kozmetike :D

      Izbriši
  9. Odličan post. Svaka čast na ustrajnosti jer sada zbilja imaš predivne nokte!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ha sad, predivni, koliko toliko :D al barem me nije sram u javnosti i na sastancima, odmah me svi shvaćaju ozbiljnije ;)

      Izbriši
  10. zbog velikih obaveza koje sam imala tek sada citam tvoj post.. iako nemam problema sa noktima, dobro ih njegujem i pazim, ali imam par drugarica koje imaju cudne navike sa noktima, tako da cu ih mozda i pocastiti nekim od preparata koje ti koristis. Svakako odlican post :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ovaj Dr. Organic serum je zbilja genijalan, u mjesec dana mi je ojačao nokte i ne listaju se više kao prije, a o zanokticama da ne pričam. Cijena jest malo problem, ali ako jako voliš svoje drugarice onda je ovo prava stvar ;)

      Izbriši
  11. E ovako moji nokti izgledaju kad nisu izliveni! Potpuno isto, stalno grebem noktom zanoktice i pravim kraste;(

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. to navlačenje zanoktica je grozno... riješila sam se i grickanja, al ovo nemogu riješit, ovo je dublji psihološki problem :D ja sam odustala od geliranja, em mi je preskupo, a ako nisam redovita onda narastu pa izgledaju jako bljak, a da ne pričam o skidanju i stanju nokata poslije... nikad više!

      Izbriši
  12. Sad sam naletela na tvoj blog i odusevio me je :) Toliko topline, prirodnosti i iskrenosti odise ovde...

    Bravo za nokte, sad su super! Slazem se za ono da kad su namazani lakom manje se grizu, a manje se i lome...on ih zacementira. Samo napred!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti na lijepim riječima, baš si me raznježila jutros svojim komentarom, dan mi je odmah bio ljepši! :D A pripremam i dio drugi - u međuvremenu sam ih pustila na jednu pristojnu, ženstvenu duljinu, i lijepo su se učvrstili redovitom njegom, baš sam zadovoljna. Čekam samo dvije zanoktice i jedan puknuti da se malo izbalansiraju pa da okinem neki NOTD i ubacim još par proizvoda i trikova koje sam usvojila ;)

      Izbriši