nedjelja, 4. svibnja 2014.

Eucerin matirajući fluid za lice za zaštitu od sunca SPF 30 - recenzija

Nema me, nema me, zalutala sam na dva tjedna kod muževih roditelja, u zapadni zakutak Bjelovarko-bilogorske županije. Lijepo mi je tu, paze me i maze, čuvaju unuka, dok ja po Zagrebu sastančim, sređujem skladište i trošim pare (uglavnom u Muelleru). Pripremam dakle jedan gadan new in post, a u međuvremenu vam donosim recenziju jednog fluida za koji se može reći da sam ga pošteno isprobala u zadnjih mjesec i pol dana. 



Kako se već neko vrijeme motam po beauty blogovima, shvatila sam da mi je za sunčano vrijeme potrebna adekvatna zaštita lica i da je to jako važno. Zašla sam u neke godine i počela primjećivati promjene u stanju kože, shvatila sam da sam jako mnogo griješila cijeli svoj život, provodeći dane na suncu, s izraziro malim ili nikakvim faktorima, bivaući sigurna u svoju "otpornu kožu koja lako tamni i rijetko kad pocrveni".

No kako sam prestala biti sveznajuća tinejdžerka i samouvjerena postadolescentica, uvidjela sam da mi se koža mijenja, te da izgorim pike šale, ako podne provedem na žalu bez kreme. Iako malo toga znam o kremama s faktorom i općenito o zaštiti od sunca, znam ponešto o saniranju izgorenih dijelova tijela i mukama po alergiji na sunce s kojom sam se upoznala nedavno i kojoj sam ove godine odlučila posvetiti pozornost i pažnju. Sve znamo da sunčevo zračenje progresivno ubrzava starenje kože. Neću trkeljati u vrstama zračenja, jer se u iste ne razumijem.

Kako se ljeti doslovno preselim na moj divni balkon, koji gleda na jug, obasjana sam cjelodnevno. Prošlu sezonu provedoh bez ikakve zaštite, osim tende koja je popodne (kad sunce krene zapadati) potpuno beskorisna. Pošto sam ove godine pametnija i nabrijanija na kozmetiku, u strahu od bora i onih gorih stvari koje ne želim ni spominjati, odlučila sam - bolje spriječiti nego liječiti, i bacila se u potragu za laganom nekomedogenom kremicom, minimalnog faktora zaštite 30. 

Ono što je presudilo kupovini ovog fluida jest moja amaterska procjena da ne bi smio biti komedogen i ono što je najvažnije; ne sadrži za mene kobni natri hidroksid. Uz to je doprinijela cijena od 90tak kn, jer je cijeli Eucerin asortiman bio na 30% sniženju.

Bočica je možda malo nezgrapna i kabasta, iako nije ružna. Pa da se malo, po običaju, osvrnem na vizualni identitet brenda. Iako Eucerin kao brend visoko kotira u mojoj svijesti kao potrošaču, taj je logo meni grozan, dosadan i sugerira mi poljoprivrednu apoteku/hranu za pse, a ne izvrsnu ljekarničko-medicinsku kozmetiku. Kućne boje su debelo promašene, pogotovo u ovoj nesretnoj kombinaciji s tipičnom SPF-ljetno-narančastom. U tom pogledu, za usporedbu, uzmimo za primjer Vichy i Avene, koji to imaju riješeno prilično elegantno. Ipak, brend ima tradiciju, i iako padam na ambalažu, što se preparative tiče ću uvijek prvo pogledati sastojke i iskustva drugih.

Eucerin matirajući fluid za lice za zaštitu od sunca SPF 30 dakle dolazi u simpatičnoj bočici, u izdašnoj količini od 50ml, upakiranoj u kartonsku kutijicu koju ja po običaju bacam čim dođem kući, a ponekad i prije. 


Eucerin o svom proizvodu kaže: "Vrlo visoka UVA/UVB zaštita (u skladu s EU preporukama) za lice, vrat i dekolte. Fluid za zaštitu od sunca štiti od oštećenja koja nastaju kod izlaganja suncu i dubinski jača kožu svojim trodimenzionalnim sustavom zaštite. Lagana tekstura fluida kožu ne čini sjajnom, nego matiranom. Osim učinkovitog kompleksa filtera UVA/UVB s Tinosorb®, proizvod sadržava jedinstvenu biološku zaštitu s licochalconom: prirodnim antioksidansom koji u dubljim slojevima štiti stanice kože od oštećenja uzrokovanih djelovanjem sunca."

Kažu još da je namjenjen normalnoj i mješovitoj koži, da nije komedogen, da je bez mirisa, da matira kožu lica, i da je vodootporan. Također tvrde da pouzdano štiti od nastanka pigmentnih mrlja, te da je prikladan za osjetljivu kožu, kožu sklonu aknama te nakon pilinga ili terapije laserom.

Prije same upotrebe bočicu je potrebno dobrano promućkati. U procesu mućkanja se čuje i (pretpostavljam) kuglica, koja pomaže bolje razmućkati sastojke, što je meni osobno slatko i simpatično.

Ovo je baš jako vodenasti fluid, kremasto-žućkasto-pastelno narančaste boje, koji je vrlo teško dozirati i kontrolirati upravo zbog svoje rijetke konzistencije. Miris je jako blag i neprimjetan, podsjeća na tipične "sunscreen" proizvode. Unatoč konzistenciji, količina potrebna za cijelo lice je zbilja mala.

Koristila sam je redovito zadnjih mjesec dana, po danu, nekad sa šminkom a nekad bez, većinom odmah po umivanju, bez seruma i dnevnih krema.


Pri nanošenju se odmah primjećuje "baršunasti" osjećaj koji će koža poslije imati, ali je potrebno neko vrijeme da se proizvod upije i fiksira na licu, tako da nanošenje pudera mora pričekati barem 5-10 minuta.
Osjećaj na licu je čudnjikav, mastan a suh, baršunast. (Ovo "mastan" se odnosi na subjektivan doživljaj, ne na fizičku komponentu ovog fluida.) Nema tipičan učinak matirajućih krema jer koža se i dalje sjaji, iako nije masna na dodir.


Ono što bih još primjetila jest sljedeće: ovaj fluid se ne upija u potpunosti, već formira taj nekakav mat-film na licu, koji nije neugodan i težak, ali je tu. Ispod tog mat-sloja, ponekad imam osjećaj kao da koža i dalje normalno radi, dakle, masti se (pogotovo na čelu). No rekla bih da koža ipak diše, nema neugodnog odjećaja težine tj. "zacementiranosti".

Tekući puder (Vichy Teint Ideal) se pri normalnim temperaturama pristojno ponaša u kombinaciji s ovom kremom, iako nisam sigurna koliko bi maksimalno izdržao - šminku u većini slučajeva nosim 4-5 sati dnevno. Toliko otprilike i izdrži bez puno proklizavanja, no nakon cca 2 sata, matiranje puderom ili listićima je neizbježno.

Najbitnije od svega, nije mi isušio obraze niti mi je prouzrokovao neke nove nerede po licu, a što se same zaštite od sunčevog zračenja tiče - o tom po tom, nakon ljeta.

Preporučila bih ga dakle svim osobama koje nemaju potrebu biti našminkane dulje od 2-4 sata, ili još bolje - uopće. Smatram da suhoj koži ne bi radio probleme niti bi naglašavao suhe djelove, jer ne zateže, niti dodatno isušuje. Masnokošci bi ga također vjerovatno dobro podnjeli, iako bi im se moglo dogoditi da se vrlo brzo po nanošenju počnu jako sjajiti.

Sve u svemu, kao prvi susret sa SPF zaštitom za lice, mislim da nije loš odabir. Ljeti ionako režem dekorativu na minimum, jer se izrazito mnogo znojim po glavi. Ovaj fluid je jako lagan i ugodan samostalno, tj. ukoliko nije u kombinaciji sa šminkom, i bit će neizostavan dio moje ljetne dnevne rutine.

Ne namjeravam ga kupiti opet, iz razloga što ću sljedeće godine sigurno poželjeti isprobavati nešto novo :)

Ako vas pobliže zanima sastav, isti prilažem u nastavku (preuzeto s Eucerinove web stranice).
Aqua, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Butylene Glycol Dicaprylate/Dicaprate, Glycerin, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Alcohol Denat., Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Ethylhexyl Triazone, Methylpropanediol, Titanium Dioxide, Panthenol, C18-36 Acid Triglyceride, Ceteareth-20 | Diethylhexyl Butamido Triazone, Tocopheryl Acetate, VP/Hexadecene Copolymer, Caprylyl Glycol, Sodium Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Trisodium EDTA, Phenoxyethanol, Methylparaben, Propylparaben, Trimethoxycaprylylsilane, BHT

Broj komentara: 16:

  1. još nisam isprobala, ali me zanima :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. onaj klasični matirajući efekt svakako izostaje, tako da ne znam bih li ti ga iskreno preporučila, al mislim da nije loš :)

      Izbriši
  2. Bok, evo i ja trazim kremicu/fluid s faktorom i da nemam vec dojam o eucerinu kao brandu koji trpa svoje proizvode s nekim i nepotrebnim kemikalijama, mislim da bih ovo isprobala, ali kako studiram i nemam para za isprobavanje, probat cu s sundance fluidom koji je ipak jeftiniji :)
    Bas mi je drago da sam otkrila tvoj blog, svida mi se kako pises i recenziras, pogotovo ocjene dizajna. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Anonimna, hvala ti na lijepim riječima :) što se napotrebnih kemikalija tiče, da, slažem se da im popisi sastojaka nisu baš nevini, al šta je tu je. Sljedeće godine ću bit pametnija, pa će izbor sigurno biti bolji! A što se novaca tiče, ja tek odnedavno imam vlastita redovna primanja nakon godina krpanja s autorskim honorarima, pa si priuštim poneke eskapade (tješim se... LOL). Inače sam totalni pobornik low-budget kozmetike - cijena nije nikakva garancija, od LRP-a su mi izbili plikovi po obrazima i čelu, a Rosalova kremica za 30tak kn me je spasila!

      Izbriši
  3. Nisam probala ovaj,ali me zato zanima ovaj novi od LRP.Naravno,tester ne mogu naci ni pod razno:-(

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Joj, ja ne bih LRP više isprobavala ni pod razno, a kamoli kupovala :(
      Treba stisnut te tete u ljekarnama, baš su pi*de! :P

      Izbriši
  4. Meni bi vjerojatno prije njega trebao dooobar sloj kreme, trenutno imam Vichy capital soleil tako da druge niti ne gledam, ali slažem se za izgled... podsjeća me na one Autan proizvode protiv komaraca :D I kad si već bila u istoj županiji u kojoj sam i ja, mogla si se javiti :P

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ako si baš k'o grožđica, onda da. Moji su obrazi postali grozno suhi i osjetljivi, pa sudim prema njima, kremica im nije nimalo naškodila niti zasmetala. Izgled je baš taj "ubij gamad" - čak bi se i paralela s Raidom mogla povuć LOL :D A ja sam još uvijek u istoj županiji, i to do četvrtka!

      Izbriši
  5. Hhahaha poljoprivredna apoteka! Ja imam SPF 50 i odlican je! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa šta nije ko neko gnojivo? :D Ovi moji nisu imali 50tku, al taj broj mi ionako probija psihološku granicu, ja sam prilično "pigmentirana"... Nije loš, zadovoljna sam! ;)

      Izbriši
  6. jao da, slažem se da bi trebali poraditi na vizualnom identitetu :)
    ali sam proizvod mi je izvrstan, mada sam se prošlog ljeta zaljubila u LRP dry touch gel rkemu (ti LRP koliko vidim izbjegavaš, pa nije neka preporuka)
    Izvrsni su mi i Avene fluid i Bioderma AKN mat :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sam počela zaobilaziti sve što je skuplje od 80kn i sadržava NaOH. Mislim, ako već toliko koštate, nađite neko drugo sredstvo za neutralizaciju kiselosti :P LRP me razočarao na nekoliko razina, al opet sve je to ista pasta :D Sad sam se nabrijala na ovu novu Vichy BB kremu sa visokim SPF-om, al mislim da će pričekati sljedeće ljeto jer sam (opet) pretjerala s trošenjem...

      Izbriši
  7. po teksturi mi izgleda ko neka krema za sunčanje ona premasna :D
    voljela bi probati tako nešto za sunce pošto treba pazit na sve te nemile i štetne sunčeve zrake, a mislim da cu ipak uzeti nešto od Avena... oni su mi nekako najpouzdaniji.
    a što se tiče vizualnog dizajna, danas gledam logo od Mullera i pomislim: što bi Nora rekla na ovo? :D hehhehe

    kao i inače. lepe slike. lepa recenzija <3
    tužna sam zbog instagrama što se tamo ne druškamo jer mi je pokvaren. sredit cu ja to!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nije uopće mastan. Samo, nekako, čudan :D Je, treba se čuvati. Ma što god da kupiš nećeš pogriješiti, bitno je da štiti i da se nanosi višeput dnevno. Ima ta neka fora da taj broj uz SPF zapravo znači koliko dugo možeš biti mirna na suncu, ali ne bih ulazila u detalje, ima negdje na Colinovom blogu.
      A što se slika tiče, ukrala sam malome kolaž papir koji mu je stari kupio da ga uči origami (moš mislit) i super mi je za pozadine, LOL :D

      Izbriši
  8. Izvrsna recenzija!
    Imala sam prošlo ljeto ovaj fluid i jako mi se svidio, no relativno brzo bi se s njime i zasjajila, a moja koza je mjesovita :/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš to. Upravo je to i kod mene slučaj :) super je, prozračan i lagan, al čelo radi i tu nema sreće. Do sada jedino Afroditin Oil control serum uspijeva malo dulje matirati moju kaotičnu kožu :)

      Izbriši