utorak, 29. srpnja 2014.

Lush Karma box - mirisna recenzija


Neću lagati, veliki sam Lush entuzijast. Obožavam tu tvornicu mirisnih snova.

Moj prvi susret s Lush proizvodima se smjestio negdje u kasne devedesete, kad mi je otac iz Zagreba donosio "neke šarene, blesave sapune s graškom i komadima ananasa koje u butizi režu na komade, k'o sir".
Moj otac (kao i njegova kćer) pada na "blesavost". Mi ćemo prvi kušati nebulozne delicije, poput pohane haringe u octu, pršuta od krokodila i one užasne, grozne crne bombone. Tako se u toj kategoriji smjestio i Lush, sa svojim "sirnim" sapunima u suludim kombinacijama sastojaka, dotad neviđenog izgleda.

Nikad nisam puno pažnje pridavala "prirodnoj" filozofiji brenda, koja se nije mogla iščitati u sastavima mnogih proizvoda, te se pokazala kao puki marketinški trik, iako se u posljednje vrijeme zbilja trude. No to me nije previše odvratilo od brenda, jer nisam "frik za prirodu".

Ono što me ovom brendu privlači i drži blizu već godinama jest apsolutno svaki segment koncepta brenda. Robusna i rustikalna prezentacija, blesavi sastojci koje ne očekuješ u kozmetici (češnjak, grašak, origano...), simplificiran pristup ambalaži - proizvod koji je sam sebi ambalaža, crne "no bullshit" posudice, rukopisna tipografija te ono najvažnije - opojne, intenzivne i prodorne arome. I to što svaki put kad izađem iz Lusha sama sebi mirišim nedefinirano predivno cijeli dan.


Iako volim fine mirise, ja definitivno nisam "žena od parfema". Svako par godina se počastim - ili me češće počaste nekim parfemčićem, i onda ga trošim sporo i polako. Miris je zbog svoje "nematerijalnosti" bliži duši osobe, nego njena pojavnost. Stoga parfem poimam kao potpis, više nego look i stil.
A i dobri parfemi nisu jeftini. Zato se teško odlučujem na kupovinu nečeg neprovjerenog, samo na temelju omirisanih blotera, pogotovo zato jer imam svoje favorite: Paco Rabanne La Nuit, koji se nažalost ne proizvodi već desetljećima, zatim najslađi JPG Classique, čisti klasik - Diorov Poison i Cacharelov Catch me; noviji favorit kojeg sam upoznala putem testera i naposljetku, subjekt ove ode - Lushova Karma.

U Lushu kažu da je Karma nadahnuta hippy pokretom tj. štandovima na Kensington Marketu, 70tih godina dvadesetog stoljeća. Ne bih znala ništa o spomenutom placu, ali hipije ne volim. Nikako. Pokušala jesam, pojmiti i spoznati hipijevsku filozofiju, ali ne ide. Ne mogu ja to.
Na sreću sam Karmu upoznala prije nego su do mene došle informacije o njenom porijeklu. Iako je orijentalni šnjof očit, informacije o hipijevskoj participaciji bi vjerovatno kontaminirale moju iskrenu zaljubljenost u ovu aromu.

Lush je jednom davno imao svoju poslovnicu na Širokoj ulici u Dubrovniku, koja je tada bajno mirisala, a ne sad, kad smrdi na češnjak i zagoreno ulje. Tamo sam nabavljala te genijalne sapune, u svim mogućim bojama i mirisima. Naletjela sam tako jednog dana na sapun Karmu. Koja me je osvojila. I naravno da su mi ponudili parfem. Bio je u maloj bočici, svega 15tak mililitara i koštao je 90 kuna.

Od tada sam isprobala sve živo u Karmičkoj produkciji, od sapuna, preko šampona (Karma Komba), kupke, kreme i naravno parfema. Moj muž već dugi niz godina prati (i financijski) moju fascinaciju Lush proizvodima, te me je ove godine za rođendan počastio Karma poklon kutijom. Ne moram opisivati moju sreću kad je Karma zamirisala preko praga, još u poštarevim rukama.



Parfem

Karma je odličan balans između osvježivača prostora, aromaterapeutske seanse i parfema. Karma je topla, umirujuća, opojna i aromatična. Karma je narančasta i žuta. Nasmijana. Vesela. Teška je i prozračna u isto vrijeme. Simfonija je to orijentalna, slatki solo naranče i višeglasje pačulija. Karma je ljetni miris.
Miriše na indijski dućan, ali profinjeno. I sretno.

No Karma je zadnjih godina počela mirisati sve slađe i slađe. Nema više onog prodornog pačulija koji je rezao nosnice i bacao me u stanje opijenosti. Pri nedavnoj posjeti zagebačkom Lushu, pitala sam djelatnicu što se dogodilo. Odgovorila mi je da u zadnje vrijeme često od kupaca čuje istu stvar, da se više osjeti slatkasta nota, i da to više nije to. Kaže da sad stavljaju više naranče. Razlog tomu je vjerovatno štednja. Pa sam se rastužila. I malo nadurila. Poskupljenje nauštrb kvalitete mi se nikad nije sviđalo. Pa se i ljutim. Nije fer uništavati kultne parfeme tek tako. Razmišljam o ozbiljnom pismu Lushu.

No onaj koji ne poznaje Karmu onakvu kakva je bila u svojim najboljim danima, neće biti razočaran. To je još uvijek "taj" miris. Opojan i transcedentalan.

Sastojci: DRF alkohol, denaturirani alkohol, miris (Perfume), ulje pačulija (Pogostemon cablin), *limonen (*Limonene), *linalol (*Linalool), ulje slatke naranče (Citrus sinensis), ulje lavandina (Lavandula hybrida), ulje bora (Pinus syvestris), ulje limun-trave (Cymbopogon citratus), ulje elemi (Canarium commune), apsolut akacije (Acacia farnesiana), *cinamal (*Cinnamal), *citral (*Citral), *geraniol (*Geraniol),*citronelol (*Citronellol), *farnezol (*Farnesol), *benzil-benzoat (*Benzyl Benzoate),*eugenol (*Eugenol), *benzil-salicilat (*Benzyl Salicylate), *prirodno se pojavljuje u esencijalnim uljima





Kruti parfem u sticku

Jedne sam jeseni tako boravila u Bonnu kod rođaka, i u prvoj šetnji gradom sam nanjušila Lush. Ako me sjećanje dobro služi, bilo je to zimi, davne 2006. Tada nije bilo ovakvih "fensi" pakiranja krutih parfema, već su isti bili lijevani u metalne posudice, kao one s balzamima za usne i melemima za pulsne točke. Moj prvi Lush kruti parfemčić se zvao "Cauldron" i mirisao je na klinčiće i cimet. Bio je vrlo simpatičan, zimski, pun neke dokučive mistike. Tadašnji kruti parfemi su bili jako tvrdi. Teško su se razrađivali u melem/mast koji se nanosio na pulsne točke. Za razliku od ovog sticka. Ovaj je pak nepodnošlijvo mekan i topljiv, što je u zimskim mjesecima poželjno, no pošto je Karma definitivno ljetni miris, nošenje ovog ljepotana u torbi, kad temperature probijaju psihološku granicu, nije dobra ideja.
Trag koji ostavlja na vratu i ostalim pulsnim točkama je neugodno mastan, te sjedi na koži i ne upija se.
Puno je slatkastiji od tekuće varijante, što me također odbija od korištenja, te je logično sam miris manje intenzivan, zbog slabijeg isparavanja. Razmišljam o tome da ga počnem mazati na kosu. Obzirom da sam zblajhana i da su mi vrhovi prilično sasušeni, ricinus i jojoba u sastavu mi sugeriraju da bi to mogla biti neloša ideja. Javim rezultate :)

Sastojci: organsko jojoba ulje (Simmondsia chinensis), ricinusovo ulje (Ricinus communis),kandelila vosak (Euphorbia cerifera), miris (Perfume), talk (Talc), ulje pačulija (Pogostemon cablin), *limonen (*Limonene), *linalol (*Linalool), ulje slatke naranče (Citrus sinensis), ulje lavandina (Lavandula hybrida), ulje bora (Pinus syvestris),ulje limun-trave (Cymbopogon citratus), ulje elemi (Canarium commune), apsolut akacije (Acacia farnesiana), *cinamal (*Cinnamal), *citral (*Citral), *geraniol (*Geraniol), *farnezol (*Farnesol), *benzil-benzoat (*Benzyl Benzoate), *eugenol (*Eugenol), *benzil-salicilat (*Benzyl Salicylate), boja 15510 (Colour 15510),*prirodno se pojavljuje u esencijalnim uljima




Karma Kream - losion za ruke i tijelo

Ova kremica je prava poslastica. Imala sam je jednom davno i jednom ne tako davno, i oba puta u velikom pakiranju i obožavala sam je. Bila je nešto masnija nego sada, bila je intenzivnija i opojnija nego sada, i više je mirisala na pačuli, a manje na neki kolač. Sjećam se da sam je ljubomorno čuvala i štedljivo koristila, da mi se na kraju pokvarila i morala sam je baciti. Ovaj put neću ponoviti istu grešku - potrošit ću je ODMAH. Što će reći da je ima još jako malo i da će se pojaviti u sljedećim "Raznima praznima".


To je jedna jako lagana krema, usudila bih se reći da je u domeni gušćeg mlijeka za tijelo. Lako je maziva, brzo se upija, a miris je na koži satima.
Meni osobno jako odgovara teksturom, a volim je "obući" kad mi je potrebna doza dobrog raspoloženja. Koža je mekana, podatna, te je njega koju mi pruža sasvim dovoljna. Iako je u konačnici malčice masnjikava na koži, nije neugodna u nošenju. Kombinacija mirisa i njege je apsolutno dobitna za ljetne dane, nakon plaže, u kasno predvečerje, za šetnju...

Osobama s jako suhom kožom tijela će sigurno biti prelagana i nedovoljno hranjiva, iako ima "masni" finiš. Također sadrži parabene, pa će je mnogi zbog toga htjeti zaobići. No ja je svejedno preporučujem jer je uzbudljiva :)

Sastojci: voda (Aqua), vodica cvijeta naranče (Citrus aurantium amara), bademovo ulje (Prunus dulcis), glicerin (Glycerine), kakao maslac (Theobroma cacao), stearinska kiselina (Stearic Acid), trietanolamin (Triethanolamine), ulje pačulija (Pogostemon cablin), ulje slatke naranče (Citrus sinensis), ulje lavandina (Lavandula hybrida),ulje bora (Pinus syvestris), ulje limun-trave (Cymbopogon citratus), ulje elemi (Canarium commune), tinktura benzojevca (Styrax benzoin), cetearilni alkohol (Cetearyl Alcohol), *cinamal (*Cinnamal), *citral (*Citral), *geraniol (*Geraniol),*citronelol (*Citronellol), *limonen (*Limonene), *linalol (*Linalool), miris (Perfume),metilparaben, propilparaben (Propylparaben), *prirodno se pojavljuje u esencijalnim uljima




Karma sapun

O ovome se nema što puno pričati. To je jedan klasični glicerinski sapun prekrasnog mirisa. Jedini on je zadržao onu pačulijastu kvalitetu od početka do danas. Miriši manje slatko, i to mi jako odgovara. Pjeni se dobro, nečistoću skida dobro... Nažalost, pomalo isušuje kožu, te se miris na njoj ne zadržava previše. No prekrasno omiriši kupaonu i sasvim je solidan sapun za ruke i sporadično tuširanje uz dobru hidrataciju, kad se sve "druge Karme" potroše.
Našla sam mu i još jednu primjenu - savršen je kao "mirisna vrećica" u ormaru. Miris traje mjesecima i jako sporo gubi na intenzitetu.

Sastojci: voda (Aqua), propilenglikol (Propylene Glycol), ulje repice i kokosa (Brassica napus and Cocos nucifera), natrijev stearat (Sodium Stearate), natrijev lauril sulfat (Sodium Lauryl Sulfate), natrijeva lužina (Sodium Hydroxide), miris (Perfume), ulje pačulija (Pogostemon cablin), ulje slatke naranče (Citrus sinensis), ulje lavandina (Lavandula hybrida), ulje bora (Pinus syvestris), ulje limun-trave (Cymbopogon citratus), ulje elemi (Canarium commune), glicerin (Glycerine), natrijev klorid (Sodium Chloride), EDTA (EDTA), tetranatrijev etidronat (Tetrasodium Etidronate),ekstrakt gardenije (Gardenia jasminoides), *citral (*Citral), *geraniol (*Geraniol),*citronelol (*Citronellol), *limonen (*Limonene), *linalol (*Linalool), boja 14700 (Colour 14700), *prirodno se pojavljuje u esencijalnim uljima



I za kraj, sličica kako Karma box izgleda. Možete ga naručiti preko Lushovog online dućana za cca 540 kn (plus poštarina). Ako se mene pita, cijena nije pretjerana, jer su u igri čak 4 Lushova proizvoda, od kojeg je jedan parfem, a znaju ubaciti i pokoji tester. Tu je još i šarmantna drvena kutijica koja će poslužiti, jer odnedavno osim na bilježnice imam fetiš i na kutijice.

Opet ću ponoviti, volim Lush.

Bez obzira na smanjenje udjela pačulija i uporabu sintetičkih sastojaka koja se kosi s marketinškom filozofijom brenda, Lush ostaje u mojoj svijesti kao jedan super kul brend, kvalitetan, inspirativan i mirisan. Sljedeći na wishlisti je Lust parfem, koji je pandan mom najomiljenijem gelu za tuširanje - Flying fox. Apsolut jasmina. Nešto predivno. Muža sam obavjestila da zna što mi kupiti za sljedeći rođendan, a ja sam se u međuvremenu počastila Herbalism umivalicom (ne znam kako sam završila s JOŠ JEDNOM umivalicom, a htjela sam kupiti Buffy, najbolji piling za tijelo tj. guzu, kojeg odnedavno imaju i u "duploj" varijanti), koju upravo testiram. Da ne mislite da sam sebična, njemu sam kupila Dirty sprej za tijelo ;)

Vidite da ispunjavam obećanja. Potrebno je samo malo vremena i koncentracije. Tako obećavam da će se do kraja 8. mjeseca naći objavljena i dva posta iz serije o bojama. Čeka me puno swatchanja, jedan New in post, a kutija s praznim proizvodima se nemilice puni.

Ovim planovima zaključujem post, i idem se omirisati i odmoriti.
Sutra je radni dan, a preksutra započinje kratki ali slatki, produženi vikend na Korčuli.

<3



Broj komentara: 18:

  1. Moram priznati da sam i ja na Lush "pala" pre svega zbog savršenog a ipak šašavog dizajna, čudnih mirisa i uglavnom neobičnih tekstura. Svaki drugi proizvod mi je pomalo "iščašen" (recimo kao taj kruti parfem u stiku :D) i to me uvek obori s nogu. Neopisivo mi je žao što je prodavnica u Beogradu "umrla", pa sada sve od Lush/a nabavljam iz Berlina.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I kod nas je umrla u Dubrovniku, ali barem imamo webshop, što je utješno. Ne znam, svi se žale na sastav koji uopće nije tako loš. Ja jako volim Lush i tu njihovu, što ti kažeš "iščašenost". Divni su.

      Izbriši
  2. I ja sam se zaljepila za lush i to cim sam dosla u srednju u Zg. I poznata mi je situacija da njihove proizvode pazljivo cuvas i onda se pokvare, kao meni herbalism piling .
    Ovaj post je jedna lijepa navlakusa na Karmu a pogotovo jer sam ju pomirisala na TEBI lol...
    Ali njihovu prirodnu filozofiju fakat vise ne pusim jer je to sve samo ne prirodno. Ali kako si i rekla svejedno ih volis/m. Jedva cekam zimu kad ce imati 50% na dio asortimana, a ja cu izmorena sa faksa ici doma i ko idiot se hihotat jer sam ugrabila lipe stvari. Evo nudim ti se ako ce ti trebat ista pa da ti uzmem i natrpam u tisak paket.
    :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dogovoreno! A gotovo sam sigurna da ću u paketu dobiti i pokoju Schaebens maskicu XD <3

      Izbriši
  3. Volim Lush, uvijek opijena zastajem kraj njihovog dućana i trudim se svim silama da ne uđem i natrpam cijeli dućan u košaricu :). Imala sam fazu prije koju godinu kad sam u kratkom vremenu nakupovala hrpetinu njihovog proizvoda i onda ih kod kuće gledala, mirisala, divila se :D. Sad sam malo racionalnija no i dalje volim zastati kraj dućana i gurnuti nos unutra :).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kad smo živili u Zagrebu, tadašnji dečko (današnji muž) bi me znao odvest "na plaći" u Lush... Eh, to su bili dani :D pa sam se tako i ja naisprobavala svega i svačega. Ima super stvari, ima onih koje su malo manje super, ali ima bome i totalnih flopova. Meni je grozno što svaki put kad imam tako nešto iz Lusha, čuvam to za specijalne prilike i onda mi se pokvari XD tako da sad trošim Karmu ko da nema sutra. Bolje da uživam u njoj nego da na kraju bacim pola kreme!

      Izbriši
  4. najviše me bio zainteresirao ovaj parfem u stiku, ali ako je tako mekan i mastan, možda bolje ga preskočit :D
    od ostalih stvari me zainteresirao sapun :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. pa definitivno nije za ljeto... ostavlja jako mastan trag, dakle treba ga razmazivati, a to je po meni previše prtljanja za jedan parfem :D

      Izbriši
  5. pa fuj lush, i u splitu su dućan zatvorili pred par godina... a kad naručuješ preko neta ništa ne miriše pa mi to apsolutno ukrade gušt :(

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. jel da!? Iako mi se zna dogodit u dućanu da totalno otupim i ne znam da li mirišem neki tester koji mi je u ruci ili neku kuglu za kupanje na kraju dućana :D

      Izbriši
  6. Uživala sam u postu, posebno uvodu :D Nisam karmu još isprobala, ali mogla bih! Nisam baš puno njihovih proizvoda isprobala tako da ni sama još ne znam što o Lushu mislim. Neki proizvodi su mi bili odlični, neki ništa posebno, a ako uzmem u obzir poveću cijenu, onda i očekujem oduševljenje. No jako mi se sviđa ambalaža! Sljedeće što želim isprobati su njihove maske, svi ih hvale, pa se nadam da će se i meni svidjeti :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Što se cijene tiče, neću ih opravdavati, ali mislim da nije pretjerana. Puno. Neki proizvodi su stvarno vrijedni pažnje i isplate se, recimo Buffy maslac/piling, koji je pregenijalan. Sad baš testiram Herbalism (piling za umivanje) i odličan je, mislim da bi čak i tebi odgovarao jer je jako hranjiv, a zrnca su zapravo mljeveni bademi koji uopće nisu grubi niti najmanje. A maske mene recimo uopće ne privlače, jer ja to ne bih stigla potrošit :D

      Izbriši
  7. Lush uvijek ima najslađe stvari, iako nisam neki ludi fan brenda, ali tu i tamo volim probati nove stvari od njih :) slazem se s petite cherie iznad, mene su isto neki odusevili proizvodi (maska za lice i lip scrub), a neki su mi meh, tako da stvarno cu ih morati jos isprobavati :D ovaj parfem u sticku djeluje bas posebno, frendica ga koristi i super mirise :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja ti mogu preporučiti Buffy maslac/piling koji presavršen. Kao i Flying fox gel za tuširanje. Ja jesam ludi fan brenda :D osvojili su me odavno!

      Izbriši
  8. Karmu obozavam, osobito kuglu za kupanje. Hipije mrzim. http://38.media.tumblr.com/tumblr_lx8lj6kyWO1qhhwd0o1_500.jpg

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ti hipiji baš kvare doživljaj. Ali drago mi je što Lush ne inzistira previše na hipijima. Inače me ne bi vidili.
      Kadu ne stignem koristiti, pa se ni ne sjećam kako je lijepo toćat se u nekoj kupkici.... Kme.

      Izbriši
  9. Misliš li na bombone Dimnjačar? :D
    Kako si lijepo opisala parfem, i da sam hipijevka ne bih se naljutila nakon tog opisa :D A šteta, šteta... Ako su mijenjali sastav parfema mogli su sniziti cijenu. Ne znam. Napiši im ne odu nego pamflet :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne, mislim na one mekane, odvratne, black licorice :D A oni rasistički Negro, odzačar grla bomboni su zakon :D <3
      A šta reći, vremena se mijenjaju... Dođe mi da sama počnem mućkati parfeme, al kud bi tek onda stigla... Ovako na kapaljku trošim zadnje kapi Karme (kao čuvam za ljeto...) i čekam bolje dane da si priuštim neki "konvencionalni" mainstrem parfem koji ljubim, kad mi već niko ne poklanja parfeme XD

      Izbriši